93 de ani de la nașterea Arhim. Ioanichie Bălan, cronicarul monahismului românesc contemporan

de | feb. 10, 2023

Vineri se împlinesc 93 de ani de la nașterea Arhim. Ioanichie Bălan, ucenicul Starețului Cleopa Ilie și unul dintre cei mai importanți scriitori bisericești din secolul XX.

S-a născut în 10 februarie 1930 la Stănița, județul Neamț, fiind al doilea copil din nouă ai părinților Constantin și Elena.

A intrat ca viețuitor în obștea Mănăstirii Sihăstria – județul Neamț, la vârsta de 19 ani. A fost călugărit în 14 aprilie 1953.

A fost mărturisitor în perioada comunismului și istoric al monahismului românesc, prin cunoscutele volume Pateric românesc și Convorbiri duhovnicești.

A îngrijit cele mai multe din scrierile Părintelui Cleopa Ilie, precum și colecția Viețile Sfinților (12 volume) publicată de Mănăstirea Sihăstria. Cărțile sale au fost traduse și în limbile altor națiuni ortodoxe (greacă, rusă, sârbă, bulgară), precum și în limbi de circulație internațională.

În anul 1971, sub presiunea autorităților comuniste, a fost transferat la Mănăstirea Bistrița, județul Neamț, unde a rămas până în anul 1990. Aici a desfășurat cea mai intensă activitate misionară, prin scrieri și predică. Abia în 1990 a revenit la Mănăstirea Sihăstria.

În 2 februarie 1979, a fost hirotonit preot de Patriarhul Teoctist. În 1984, a devenit protosinghel, iar în 1992 arhimandrit.

A trecut la cele veșnice în noaptea de 21 spre 22 noiembrie 2007, după o lungă și foarte grea suferință.

În 2007, la înmormântarea duhovnicului, starețul Mănăstirii Sihăstria Neamțului a povestit: cum și-a început Arhim. Ioanichie Bălan activitatea de propovăduire.

„Având de la Dumnezeu și darul cuvântului, dar stând în umbra starețului său, vrednicul de pomenire părintele nostru Cleopa, nu îndrăznea să țină cuvânt de învățătură credincioșilor, până când, părintele Cleopa, cunoscând darul pe care îl avea părintele Ioanichie, la o Sfântă Liturghie, deschizând Ușile Împărătești, l-a scos forțat în fața poporului, spunând: «Iubiți credincioși, astăzi o să vă predice părintele Ioanichie». Și de atunci nu a încetat să reverse peste cei care îl ascultau din darul pe care-l primise de la Dumnezeu”.

Sursa foto: Mănăstirea Sihăstria Neamțului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

24 iunie: Ziua Universală a iei

24 iunie: Ziua Universală a iei

Ziua Universală a Iei este serbată anual pe 24 iunie din anul 2013 când a fost celebrată pentru prima dată de comunitatea „La blouse Roumaine”. În iunie 2022, Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea care prevedea instituirea zilei de 24 iunie ca Ziua...