Patriarhul Justinian, evocat în cadrul conferinței de la Năsăud

de | oct. 31, 2017

Marți, 31 octombrie, preoții din Protopopiatul Năsăud s-au reunit în oraşul academicienilor în cadrul conferinței preoțeşti de toamnă.

Evenimentul  a debutat cu slujba de Te-Deum, săvârşită în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Năsăud, la care a asistat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, însoțit de la Centrul Eparhial de către Protosinghelul dr. Benedict Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Clujului.

La finalul momentului de rugăciune, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a evidențiat trei personalități care l-au mărturisit pe Hristos în anii comunismului, Florea Mureşan, Liviu Munteanu şi Ioan Bunea, care servesc astăzi drept modele desăvârşite de mărturisire a Domnului Hristos. Mai apoi, preoții s-au deplasat în sala de şedințe a oficiului protopopesc, unde, protopopul Năsăudului, părintele Ioan Dâmbu, i-a urat bun venit Înaltpreasfințitului Părinte Andrei în Țara Năsăudului, dar a şi evidențiat faptul că Patriarhul Justinian a fost o şansă atât pentru Biserica Ortodoxă cât şi pentru neamul nostru românesc.

În deschiderea conferinței, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a pus un gând la suflet preoților prezenți, în care a subliniat faptul că  „toți martirii şi apărărorii Ortodoxiei din perioada

Patriarhul Justinian, evocat în cadrul conferinței de la Năsăud

comunistă au avut drept slogan cuvintele Domnului Hristos, care zice: Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărurisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui meu, Care este în ceruri. (Matei 10, 32)”, aducându-şi aminte în acelaşi timp şi de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu, care a suferit în temniță în vremea comunismului. Conferința a fost susținută de către ieromonahul dr. Grigore Benea, coordonatorul Memorialului de la Gherla și stareț al Mănăstirii Sfinții 40 de Mucenici din Gherla, care a vorbit despre comunism şi apărătorii Ortodoxiei în perioada comunistă.

După terminarea prezentării, au avut loc şi câteva luări de cuvânt din partea preoților, iar mai apoi, protosinghelul Benedict Vesa a adus la cunoştință preoților noutățile administrative  din  partea Centrului Eparhial, a consemnat pentru radio Renașterea părintele Paul Gavriloaie.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiunea de Florii de la Bistrița (2024)

Procesiunea de Florii de la Bistrița (2024)

În ajunul Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, sâmbătă, 27 aprilie 2024, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, la Bistrița a avut...

Hramul Mănăstirii Cristorel

Hramul Mănăstirii Cristorel

În Sâmbăta Sfântului și Dreptului Lazăr, 27 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii „Sfinții Ilie și Lazăr” de la Cristorel, județul Cluj. Cu...