Resfințirea Bisericii „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Tiocu de Jos

de | iul. 6, 2024

Sâmbătă, 6 iulie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul micii comunități din Tiocu de Jos, județul Cluj, cu prilejul resfințirii bisericii parohiale.

De la ora 8:30, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba de resfințire a bisericii parohiale, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, edificată între anii 1937-1938. Înfrumusețat și restaurat în ultima perioadă, la interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.

În continuare, Părintele Mitropolit Andrei a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Gherla – preotul Iulian Paul Isip, pr. conf. univ. dr. Ioan Bizău, pr. conf. univ. dr. Marin Cotețiu, ambii cadre universitare la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, eclesiarhul Mănăstirii Nicula – protosinghelul Calinic Stupinean, preotul paroh Ioan Zosin Jula, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, pornind de la faptele milei creștine, în cadrul căruia a afirmat că „pe Domnul Hristos îl întâlnim în cei mai mici frați ai Săi”. Ierarhul a subliniat importanța empatizării cu cei aflați în nevoie, precum și necesitatea dezvoltării capacității de a vedea în absolut fiecare om chipul lui Dumnezeu.

 

La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Ivan Mihai, pe seama Parohiei Bădeni, Protopopiatul Turda.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul coral „Eufonia”, coordonat de către arhid. Cristian Deneș. La chinonic, corala „Armonia” din Bonțida, coordonată de Augustin Moldovan, a interpretat mai multe pricesne.

La finalul slujbei, preotul paroh Ioan Zosin Jula a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la reabilitarea lăcașului de cult.

Pentru întreaga activitate administrativă și pastoral-misionară, Mitropolitul Andrei l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe parohul Ioan Zosin Jula. Primarul comunei Cornești, Cornel Vasile Chifor, a primit „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a creștinului”, domnul Ștefan Mișca a fost distins cu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, domnul Lucian Oros a primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar domnul Gavrilș Rus a primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. Consiliul și Comitetul parohial și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

De asemenea, pentru implicarea activă în viața Bisericii și pentru sprijinul acordat postului Radio Renașterea, ÎPS Părinte Andrei a acordat domnului Ioan-Silviu Vîrva, vicepreședintele Institutului Național de Statistică, cu rang de subsecretar de stat, Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni.

La eveniment au luat parte autorități locale și centrale, numeroși credincioși și fii ai satului, o parte fiind îmbrăcați în straie populare.

 

Scurt istoric

Satul Tiocu de Jos din comuna Corneşti, județul Cluj, este atestat documentar din anul 1392. Din punct de vedere administrativ-bisericesc, de Parohia Ortodoxă Tiocu de Jos aparține filia Cornești, Protopopiatul Gherla.

Biserica actuală din Tiocu de Jos, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, a fost edificată între anii 1937-1938, în timpul păstoririi preotului Daniel Rotaru, fiind sfințită de vrednicul de pomenire Mitropolit Nicolae Colan. După un amplu proces de renovare, la data de 15 septembrie 1974, lăcașul de cult a fost resfințit de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu.

La data de 25 mai 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a binecuvântat lucrările de renovare și înfrumusețare efectuate la exteriorul bisericii, iar  în ziua de 6 iulie 2024, ierarhul a resfințit biserica, după un amplu proces de restaurare efectuat la interiorul sfântului lăcaș. La interior au fost realizate următoarele: o nouă pardosea din piatră naturală, un sistem de încălzire centrală conectat la o clădire tehnică nou construită în apropierea bisericii, a fost recondiţionată Sfânta Masă şi întregul Altar, incluzând consolidare, lăcuire, repictare, au fost achiziționate străni şi tetrapoade noi și altele.

De asemenea, prin implicarea actualului paroh, preotul Ioan Zosin Jula, a fost derulat un amplu proiect de salvare a icoanelor vechi din patrimoniul parohiei. Astfel, au fost restaurate două icoane („Deisis” și „Maica Domnului cu Pruncul”), pictate în anul 1755 de către pictorul Iacov Zugravul. Icoanele au fost restaurate de pr. conf. univ. dr. Marin Cotețiu, restaurator și cadru didactic la Facultatea de Teologie Ordodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, specializarea Artă Sacră. Proiectul a fost materializat într-un volum-album, intitulat „Icoanele Împărătești ale lui Iacov Zugravul de la Tiocu de Jos. Istorie și Restaurare”, apărut recent la Editura Renașterea, și îi are ca autori pe pr. conf. univ. dr. Marin Cotețiu, dr. Paul-Ersilian Roșca, lect. univ. dr. Olivia Florena Nemeș și pr. drd. Ioan-Zosin Jula, iar cuvântul înainte este semnat de istoricul de artă Ana Dumitran. Lucrarea este alcătuită din patru capitole și surprinde din perspectivă tehnico-științifică restaurarea și cercetarea celor două icoane („Deisis” și „Maica Domnului cu Pruncul”), biografia pictorului iconar Iacov Zugravul și cele mai importante aspecte monografice ale localității și parohiei din Tiocu de Jos, județul Cluj. Mai multe detalii aici

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA