Hramul Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” de la Ciucea, ctitoria poetului Octavian Goga

de | sept. 8, 2024

În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, 8 septembrie 2024, zi în care este prăznuită și Nașterea Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Ciucea, județul Cluj.

Cu prilejul hramului, la Altarul de vară din curtea mănăstirii, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Huedin – preotul Dan Ionuț Lupuțan, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, starețul Mănăstirii Băișoara – arhim. Iacob Rus, duhovnicul mănăstirii – părintele Ioan Gânscă,  precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre faptul că există „o rânduială a lui Dumnezeu în viața noastră” și a spus că această rânduială ne cheamă să „ne exersăm simțul încrederii în Dumnezeu”. Totodată, ierarhul a subliniat importanța cultivării acestei încrederi nu doar în propria viață, ci și în viața copiilor, afirmând că Dumnezeu „poate să suplinească ceea ce omul nu poate să facă”. Astfel, în cuvântul adresat, pentru că mâine începe un nou an școlar, Preasfinția Sa le-a urat succes tuturor elevilor prezenți și i-a îndemnat pe părinții lor să-și „dăruiască copiii lui Dumnezeu”, astfel încât „El însuși să fie parte din ceea ce se numește educarea acestora”.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de psalți, dirijat de basul Ștefan Ioan Muț.

La finalul slujbei, părintele duhovnic Ioan Gânscă a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare, preoților împreună-slujitori și tuturor celor care cercetează și ajută mănăstirea.

Slujba de hram a fost oficiată în prezența a numeroși credincioși și a oficialităților locale.

După oficierea Sfintei Liturghii, ierarhul a vizitat ansamblul monahal și s-a recules la mormântul familiei Goga.

Ctitoria poetului Octavian Goga

Mănăstirea de maici „Nașterea Maicii Domnului” de la Ciucea, județul Cluj, se află pe domeniul familiei Goga, acolo unde se găsește Muzeul Memorial „Octavian Goga”. Mănăstirea a fost ctitorită de soții Goga, dar înfiinţată propriu-zis în anul 1939, la un an după trecerea la cele veșnice a poetului Octavian Goga. Atunci, soția sa, Veturia, s-a ocupat de aducerea și așezarea pe domeniul de la Ciucea a unei vechi bisericuțe de lemn din localitatea sălăjeană Gălpâia. Mănăstirea a funcționat până în 1945, când a fost închisă de regimul comunist.

Așezământul monahal actual a fost reînființat în 1994, cu purtarea de grijă a vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania, și o are ca stareță pe stavrofora Inocenția Filip, iar ca duhovnic pe părintele Ioan Gânscă, un ucenic apropiat de-al părintelui Teofil Părăian.

Pe lângă bisericuța veche, mănăstirea mai are un paraclis interior, unde se slujește pe timp de iarnă, un atelier de croitorie și de broderie, unde maicile croiesc veșmintele preoțești, precum și un altar de vară închinat Sfinților Părinți Ioachim și Ana.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA