Vernisaj Gally A. Katalin – Roțile timpului la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de cultură, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 12-29 septembrie 2024, expoziția personală a artistei Gally A. Katalin, „Roțile timpului”. Vernisajul va avea loc joi, 12 septembrie 2024, de la ora 18:00, în Sălile Universale (parter) ale Palatului Bánffy. Cu această ocazie, vor lua cuvântul: Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, istoricul de artă Székely Sebestyén György, directorul Galeriei Quadro și Portik Blénessy Ágota, curator.

Expoziția actuală reprezintă rodul unei munci creative intense, consecvente și perseverente pe care artista, după propriile mărturisiri, a început-o relativ târziu, după încheierea carierei sale pedagogice. Această expoziție retrospectivă este o ocazie deosebită nu doar pentru că marchează aniversarea a 80 de ani a artistei, ci și pentru că reprezintă cea mai amplă selecție de lucrări de până acum, incluzând un număr considerabil de opere, care acoperă întregul său parcurs artistic. Începând cu anii 2000, Gally a participat regulat la diverse expoziții colective, atât în țară, cât și în străinătate. De asemenea, artista a avut numeroase expoziții personale în galeriile clujene.

Sensibilitatea și reținerea, trăsături caracteristice personalității artistei, se regăsesc clar în lucrările sale, însă gravitatea acestora nu trebuie confundată cu sobrietatea. Deși temele recurente ale trecerii timpului și ale ciclului vieții, adesea abordate cu o tonalitate elegiacă, se întrevăd în operele sale, acestea sunt frecvent contrabalansate și revitalizate de titluri jucăușe sau detalii subtile, care adaugă un aer de vitalitate. Această tensiune între conținutul profund și exprimarea ludică conferă operei sale o tonalitate aparte. Gally evită teatralitatea, lucrările sale abordează problemele existenței umane (precum și propria sa viață personală) într-un mod care le transformă în povești apropiate, tangibile, însuflețite, pe hârtie sau pânză. Operele sale rămân ancorate în figurativ, deși prezintă o realitate filtrată și condensată în metafore. Artista afirmă că evită narativitatea excesivă, căci scopul principal al creațiilor sale nu este nararea, ci eliberarea emoțiilor, lăsând spațiu interpretării subiective a privitorului.

Expoziția va fi deschisă în perioada 13–29 septembrie, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00 – 17:00.