Dezbatere și lansări de carte dedicată Anului „Avram Iancu” 2024, marcând 200 de ani de la nașterea eroului național al românilor la FICT

de | sept. 23, 2024

Miercuri, 25 septembrie, între orele 15:00 și 16:00, Fundația Transilvania Leaders și Editura Școala Ardeleană organizează o dezbatere dedicată Anului „Avram Iancu” 2024, marcând 200 de ani de la nașterea eroului național al românilor.

Istoricul Mircea-Gheorghe Abrudan va purta un dialog cu editorul Vasile G. Dâncu, iar evenimentul va include lansarea mai multor volume despre viața și moștenirea lui Avram Iancu, semnate de personalități precum Silviu Dragomir și Lucian Blaga:

🔸 „Avram Iancu. O viață de erou” de Silviu Dragomir (Text integral. Ediție de Ioan Bolovan și Sorin Șipoș. Cuvânt de prețuire de Ioan-Aurel Pop. Prefață de Liviu Maior);
🔸 „Avram Iancu. Dramă. 1934” de Lucian Blaga (Ediție de Mircea Popa);
🔸 „Avram Iancu, făuritor de istorie națională” de Mircea Popa;
🔸 „Glonțul de argint sau Adevărata moarte a lui Avram Iancu. Teatru” de Mircea Tomuș (Prefață de Mircea Popa);
🔸 „Avram Iancu. Secvențe biografice” de Ionuț Țene (Prefață de Ioan-Aurel Pop);
🔸 „Avram Iancu și epoca sa” de Nicolae Buta (Ediție de Veronica Turcuș);
🔸 „Avram Iancu. Eroul zilelor noastre.” Autori: Mircea-Gheorghe Abrudan, Ioan Bolovan, Sorina Paula Bolovan, Ela Cosma, Loránd L. Mádly, Sorin Șipoș, Varga Attila. Proiect editorial realizat de Asociația Cluj24.
🖼 Desene de Teodor Bogoi.

Momentul va fi completat de un recital muzical susținut de Nucu Pandrea.

„Unicul dor al vieții mele este să-mi văd Națiunea mea fericită, pentru care, după puteri, am și lucrat până acuma, durere fără mult succes, ba tocma acuma cu întristare văd că speranțele mele și jertfa adusă se prefac în nimica.
Nu știu câte zile mai pot avea. Un fel de presimțire îmi pare că mi-ar spune că viitorul este nesigur. Voiesc dară, și hotărât dispun, ca după moartea mea, toată averea mea mișcătoare și nemișcătoare să treacă în folosul Națiunei pentru ajutor la înființarea unei academii de Drepturi, tare crezând că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile Națiunei mele.” (Testamentul lui Avram Iancu)
Vă invităm să participați la această dezbatere de excepție, parte din Festivalul de Carte Transilvania, ce are loc între 25 și 29 septembrie 2024.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură | Eveniment