Binecuvântarea lucrărilor și sfințirea noii catapetesme a bisericii din Hășdate, comuna Săvădisla

de | sept. 28, 2024

Sâmbătă, 28 septembrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Ortodoxă Hășdate, comuna Săvădisla, județul Cluj, cu prilejul sfințirii noii catapetesme și al binecuvântării lucrărilor efectuate în ultima perioadă la biserica parohială.

La intrarea în sat, conform tradiției, ierarhul a fost întâmpinat cu o caleașcă trasă de cai, care l-a transportat până în fața lăcașului de cult.

De la ora 9:30, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a sfințit noul iconostas și a binecuvântat lucrările de renovare realizate în ultima perioadă la biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. În continuare, ierarhul a sfințit Altarul de vară din proximitatea lăcașului de cult și a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj I – preotul Dan Hognogi, inspectorul de religie al județului Cluj – preotul prof. Marian Sidon, ieromonahul Daniel Săvan de la Catedrala Mitropolitană din Paris, preotul paroh Viorel Olimpiu Șuteu, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța Sfintei Biserici pentru viața spirituală a credincioșilor.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala  „Diaconia” a Parohiei Cetatea Fetei din Florești, dirijată de părintele Decebal Gorea. La chinonic, interpreții de muzică populară Valeria și Traian Ilea, fii ai satului, au interpretat pricesne.

La finalul slujbei, preotul paroh Viorel Olimpiu Șuteu a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, oferindu-i în dar o icoană cu Învierea Domnului.

Pentru întreaga activitate administrativă și pastoral-misionară desfășurată în 35 de ani de slujire sacerdotală, dintre care 10 ani la Hășdate, Mitropolitul Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Viorel Olimpiu Șuteu. Prim-epitropul parohiei, domnul Ioan Fărcaș, a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, domnul Liviu Fărcaș a primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar interpreții de muzică populară Valeria și Traian Ilea, fii ai satului, au primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. Totodată, membrii Consiliului și Comitetului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

Slujba a fost oficiată în prezența a numeroși credincioși, a fiilor satului și a oficialităților locale.

 

Scurt istoric

Localitatea Hăşdate este atestată documentar din anul 1456, iar din punct de vedere administrstiv-teritorial aparține de comuna Săvădisla, județul Cluj, fiind situată în bazinul hidrografic al Arieșului, alături de Liteni și Lita.

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Hașdate, Protopopiatul Cluj I, a fost construită din piatră în anul 1805. În decursul timpului, lăcașul de cult a fost restaurat de mai multe ori. La data de 11 septembrie 2005, după ample lucrări de renovare și înfrumusețare, vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul), pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a resfințit biserica parohială, paroh fiind preotul Petru Vlaic.

Din anul 2014 până în prezent, comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Viorel Olimpiu Șuteu, care desfășoară o bogată activitate pastoral-misionară și numeroase activități cu copiii și tinerii, dintre care amintim tabăra de vară pentru copii, ajunsă anul acesta la a VI-a ediție.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA