Târnosirea bisericii din Finteușu Mic

de | sept. 29, 2024

Duminică, 29 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Slujba de târnosire a bisericii și Sfânta Liturghie Arhierească în parohia Finteușu Mic.

Cu ocazia noii târnosiri, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a dăruit bisericii, alături de hramul istoric „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, și un nou hram „Pogorârea Sfântului Duh”. Imediat după slujba de sfințire, a urmat Sfânta Liturghie. 

Soborul slujitor a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar eparhial administrativ, Protos. Nifon Neamciuc, starețul Schitului „Cuvioasa Maică Parascheva” de la Strâmtura, Protopopiatul Vișeu, Pr. Ciprian Eugen Coza, protopopul Chioarului, Pr. Călin Iosip, muzeograful Episcopiei, Pr. Ioan Vele, paroh, Pr. Adrian Terec din Baia Mare, Pr. Augustin Homorodean din Coruia, Pr.  Gheorghe Știrb din Săpâia, Pr. Ciprian Paul Surduc din Berchez, Pr. Bogdan Ioan Danco din Arieșu de Pădure, Pr. Ovidiu Șter din Fersig, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol, Arhid. Dr. Nicolae Bălan de la Alba Iulia, pictor bisericesc.

Preasfințitul Părinte Iustin a rostit și un cuvânt de învățătură:

„A intrat eroarea în ființa omului prin cădere. S-a despărțit de Dumnezeu prin neascultare. Omul trebuie să-l iubească pe Dumnezeu ne3condiționat, permanent și pentru veșnicie. Și, probabil, că ar fi rămas în starea aceea, nu era încă starea de nemurire desăvârșită, dar ar fi înaintat spre nemurire, dar a apărut moartea, ca un accident. Moartea e un accident… Deci, trebuie să așezăm iertarea, bunătatea, iubirea. Dumnezeul nostru Mântuitorul este Dumnezeul iubirii și al iertării și ne pune în față cu Crucea… Știți cum se instaurează iertarea, cererea de ierta? Când te rogi. Numai dacă te rogi vine iertarea și iubirea. Dacă te rogi pentru cel ce te-a jignit, că suntem sensibili și la jigniri. E foarte greu dacă nu înțelegi cum trebuie să te rogi.” 

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Florian Vois. La Chinonic, Părintele Arhid. Vlad Verdeș a interpretat o frumoasă priceasnă. 

Între oficialități s-au aflat primarul comunei Satulung, Bujorel Mureșan, și sub subprefectul Crina Chilat.

Preasfințitul Episcop Iustin  primit în dar, pentru muzeul Episcopiei, o Sfântă icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos. La rândul său, preotul paroh Ioan Vele a fost distins cu dreptul de a purta bederniță și a primit o Sfântă Cruce pectorală în dar. Colonelul în rezervă Gheorghe Voicu, prim-epitrop, a fost distins cu Ordinul „Justinian Arhiepiscopul”. Cu Diploma Anului Omagial a fost distins Consiliul Parohial, primarul Bujorel Vasile Mureșan, filantropul Gigi Becali, și binefăcătorii Iulian Gârdălean, Ionuț Gârdălean, Iura Toma, Alexandru Sibian, Alexandru Varga, Toma Dăneștean, Teodor Avram, Paul Petrică Pop, Ioan Muntean, Ioan Codreanu, Marcel Vasiliu, Florin Cocolea, Marius Cioran, pictor bisericesc.    

AUTOR: Andrei Fărcaș | Redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

FOTO: Arhid. Vasile Pop

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Început de an școlar la Seminarul Teologic din Baia Mare

Început de an școlar la Seminarul Teologic din Baia Mare

Elevii Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare și-au început anul școlar, așa cum o fac de peste trei decenii, cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, săvârșită de un sobor de...

Prima grădiniță ortodoxă din Eparhia Maramureșului și Sătmarului

Prima grădiniță ortodoxă din Eparhia Maramureșului și Sătmarului

Luni, 9 septembrie 2024, ziua începerii noului an școlar 2024-2025, sărbătoarea Sfinților și Dumnezeieștilor Părinți Ioachim și Ana ai Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a pus piatra de temelie pentru prima grădiniță...

Sfânta Liturghie Arhierească de hram la biserica din Rozavlea

Sfânta Liturghie Arhierească de hram la biserica din Rozavlea

Duminică, 8 septembrie 2024, de praznicul Nașterii Maicii Domnului și în Duminica dinainte Înălțării Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în localitatea natală Rozavlea de pe...

Târnosirea bisericii din Săcel II, Protopopiatul Vișeu

Târnosirea bisericii din Săcel II, Protopopiatul Vișeu

Duminică, 1 septembrie 2024, la începutul anului nou bisericesc, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit în Parohia Săcel II, unde a târnosit biserica parohială, refăcută în întregime în ultimi ani. De asemenea, a oficiat Sfânta...