„Cred, Doamne, și mărturisesc! File de catehism ortodox”

La editura Renașterea a apărut un catehism nou („Cred, Doamne, și mărturisesc! File de catehism ortodox”) pe care îl propune Bisericii Arhiepiscopia Clujului, o carte de învățătură ortodoxă atât de necesară pentru popor, realizată într-o expunere nouă, proaspătă. De la mijlocul secolului trecut nu am mai avut în România un catehism, cele existente fiind tributare unei abordări învechite. Cel de față are multe părți elaborate într-o notă creatoare, adaptate, sperăm noi, omului de azi și problemelor pe care le ridică teologiei lumea de azi. Cartea este ancorată biblic și patristic și face trimitere, mai ales prin citările de pe marginea textului, la operele unor mari teologi ortodocși contemporani. Spre deosebire de catehismele clasice întâlnite pe piață, cel de față are un veșmânt grafic bogat care însoțește textul și îl pune mai bine în valoare.
„Suntem conștienți că secularizarea în care trăim tinde să ne răpească tot mai mult bucuria de a ne mira, după expresia lui Olivier Clement, și astfel să nu mai vedem viața în sfințenia ei. Vedem aceasta ca pe o provocare de a gândi instrumente noi care să comunice credința în mod special tinerilor într-un limbaj potrivit. Dar mai știm că, iubindu-L pe Dumnezeu și slujindu-i pe oameni, trebuie să le oferim tinerilor repere morale și de viață și să le împărtășim cuvântul mereu viu și actual al Scripturii, ca fundament al credinței și al vieții. Cu acest gând am pornit în realizarea acestei cărți, care vrem să fie o însoțire pe calea credinței, proaspătă și limpezită de prea multă teologie scolastică, deschisă și ancorată în viață, cu provocări de noi căutări și descoperiri. Chiar dacă rămân poate multe întrebări pe care nu le-am abordat și care fac parte din orizontul de așteptări al tinerilor de azi, avem satisfacția de a le fundamenta mai bine credința, convinși fiind că aceasta le va lumina și viața.
La acest catehism pentru tineri au lucrat ca autori: Olimpiu Benea, Bogdan Ivanov, Grigore- Dinu Moș, Cătălin Pălimaru, Simeon Pintea, Cristian Sonea, Liviu Vidican-Manci, sub grija și impulsul părintelui Arhiepiscop și Mitropolit Andrei”. (Colectivul de autori)

EDITURA RENAȘTEREA

LIBRĂRIE ONLINE; CATALOG EDITORIAL; CĂRȚI ELECTRONICE