Întâmpinarea moaștelor Sfântului Apostol Toma și ale Sfântului Ierarh Luca al Crimeei și așezarea lor în Biserica „Sfântul Apostol Toma” din Cluj-Napoca

de | oct. 5, 2024

Sâmbătă, 5 octombrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a întâmpinat, la Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, cinstitele moaște ale Sfântului Apostol Toma și ale Sfântului Ierarh Luca al Crimeei, aduse din Grecia de o delegație condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Panteleimon, Mitropolitul Veriei, Naoussei și Campaniei.

Delegația greacă a aterizat la Cluj-Napoca în jurul orei 13:00, acolo unde au fost așteptați de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, însoțit de părintele arhidiacon Claudiu Grama – consilierul eparhial pentru misiune și protocol, părintele arhimandrit Grigorie Maja – slujitor la altarul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca și translatorul delegațiilor și părintele Marius Goga – parohul Bisericii „Sfântul Apostol Toma” din cartierul clujean Mărăști.
Ulterior, cei doi ierarhi, alături de ceilalți membri, s-au deplasat spre reședința mitropolitană, acolo unde a fost oficiat un Te-Deum. Slujba a fost săvârșită de duhovnicul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”, părintele arhimandrit Samuel Cristea și arhidiaconul Daniel Frumos, în prezența gazdelor și a oaspeților, precum și a mai multor credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de elevi ai Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”.
La ora 18, la Biserica „Sfântul Apostol Toma” din Mărăști, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, împreună cu părintele consilier Claudiu Grama, protopopul de Cluj I, părintele Alexandru Ciui și preoții slujitori de la Biserica „Sfântul Apostol Toma”, părintele Marius Goga și părintele Dănuț Goga, au primit delegația greacă care a adus moaștele celor doi sfinți. După așezarea lor în baldachinul de la etajul bisericii, a fost săvârșită o slujbă de mulțumire de preoții prezenți, la care s-au rugat cei doi ierahi împreună cu mulțimea de credincioși venită să se închine.
În semn de apreciere și recunoștință pentru aducerea moaștelor în România, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a gratulat pe Înaltpreasfințitul Părinte Panteleimon cu ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru arhierei. De asemenea, și ceilalți membrii ai delegației grecești au primit ordine și distincții din partea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei. Astfel, ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” a fost acordat părintelui arhimandrit Sosipatru Pitoulias. Părintelui arhimandrit Panteleimon Papaemmanouil și părintelui arhidiacon Kosmas Karagiannis le-a fost conferită distincția eparhială „Crucea Arhiepiscopală”. Totodată, ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici a fost acordat părintelui arhimandrit Grigorie Maja.
La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Panteleimon a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea de a aduce cinstitele moaște în România și Înaltpreasfințitului Părinte Andrei pentru calda primire și cinstea acordată. De asemenea, ierarhul grec i-a îndemnat pe credincioși să primească cu inima deschisă binecuvântarea celor doi sfinți sosiți la Cluj-Napoca. La sfârșit, preotul paroh Marius Goga a subliniat importanța evenimentului pe care urbea clujeană îl trăiește, cinstitele moaște ale Sfântului Apostol Toma fiind pentru prima dată în România, și a mulțumit celor doi ierarhi, precum și Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pentru întreaga deschidere, susținere și împreună-rugăciune.
Moaștele Sfântului Apostol Toma și ale Sfântului Ierarh Luca al Crimeei au fost aduse la Cluj-Napoca pentru a marca cum se cuvine sărbătoarea hramului parohiei și se află depuse pentru închinare la etajul bisericii parohiale până marți, 8 octombrie.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA