Altarul de vară al bisericii din Feiurdeni a fost binecuvântat de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul

de | oct. 5, 2024

Sâmbătă, 5 octombrie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a slujit în Parohia Feiurdeni din Proopopiaul Cluj I. De la ora 10:00, alături de un sobor de slujitori, Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie. Din soborul preoților a făcut parte și protopopul de Cluj I, preotul Dan Hognogi, parohul din Feiurdeni, preotul Ioan Cherhaț, și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, explicând mesajul Mântuitorului din Evanghelia zilei și subliniind importanța păstrării nealterate a iubirii față de Dumnezeu și față de aproapele. „Biserica să fie, până la urmă, o școală unde noi învățăm să ne iubim. Să fie o școală unde învățăm să ne legăm unii de ceilalți și împreună să ne legăm din nou de Dumnezeu. Aceasta este cea mai mare investiție din lumea aceasta,” a spus Preasfințitul Părinte Benedict. De asemenea, a adăugat: „Nu este ușor, în multe contexte, să trăiești Evanghelia. Mai ales să iubești atunci când ești dușmănit sau respins. Este imposibil omenește, dar Domnul ne cere acest lucru. Dacă ne cere, înseamnă că trebuie să ne apropiem de El cu credință și să-i spunem: ‘Doamne, eu vreau să iubesc, dar am nevoie de ajutorul Tău.’”

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corala preoților din Protopopiatul Cluj 1, sub conducerea părintelui Decebal Gorea. După încheierea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Benedict a binecuvântat noul altar de vară, construit în curtea bisericii.

Părintele paroh Ioan Cherhaț a exprimat mulțumiri Preasfințitului Părinte Benedict pentru prezența sa și i-a felicitat pe toți cei implicați în realizarea altarului. De asemenea, a amintit faptul că în anul 2028, biserica va sărbători centenarul, iar el slujește în parohie de peste două decenii.

Cu această ocazie, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, preotul paroh Ioan Cherhaț a fost decorat cu ordinul „Nicolae Ivan”, iar binefăcătorii, inclusiv primarul comunei Chinteni, doamna Lucia Magdalena Suciu, au primit Diplome de aleasă cinstire.

La evenimentul de binecuvântare a altarului de vară din Feiurdeni, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a fost însoțit de reputatul profesor Sebastian Brock de la Universitatea Oxford. Prezența acestuia la Feiurdeni a avut loc în contextul participării sale la Simpozionul Internațional de Patristică, desfășurat la Cluj-Napoca în perioada 3-5 octombrie 2024. Cu tema „Niceea I (325 d.Hr.) – Înainte și După”, simpozionul reunește cercetători de renume din întreaga lume, care abordează impactul istoric și teologic al primului Sinod Ecumenic de la Niceea.

Scurt istoric

Biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Feiurdeni a fost ridicată între anii 1927-1938 și se află pe lista monumentelor istorice. Construcția a început în timpul păstoririi părintelui Ioan Crăciunean, fiind realizată sub formă de cruce, cu o lungime de 27 metri și o lățime de 14 metri. Edificiul dispune de două turnuri mari și patru mici.

Zidirea bisericii a fost realizată de antreprenorul Ștefan Lucaci, sub coordonarea meșterului Iosif Solosaiete din Huedin, pentru suma de 1.700.000 lei. Materialele necesare, precum piatra și nisipul, au fost aduse din localitățile învecinate, iar apa pentru construcție a fost transportată de la o distanță de 1,5 km, din cauza secetei severe din acea perioadă.

În anul 1931, părintele Ioan Crăciunean a fost transferat, iar lucrările au fost continuate de părintele Leontin Florian, fiind finalizate în anul 1938. Clopotele bisericii, în număr de trei, au fost donate de enoriași din satele Feiurdeni și Pădureni.

Părintele Ioan Cherhaț, care slujește în prezent în această parohie, este autorul unei monografii intitulată „Feiurdeni, ieri și azi”, în care documentează istoria și evoluția comunității și a bisericii din Feiurdeni.

Mai multe fotografii AICI.

Foto: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA