Târnosirea bisericii „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” din Baia Mare

de | oct. 6, 2024

Duminică, 6 octombrie 2024, a XX-a după Sfintele Rusalii, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii „Sfântul Vasile cel Mare” din Baia Mare, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură.

Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” a fost târnosită acum pentru prima dată. Ea a luat ființă în anul 2000, prin sfințirea locului și punerea pietrei de temelie de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian.

Cu ocazia târnosirii, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a dăruit și cel de-al doilea hram bisericii: Sfinții Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu și Matei și sfetnicul Ianache.

Sfânta Liturghie s-a desfășurat în interiorul bisericii nou târnosite. Soborul a fost alcătuit din Pr. Milan Bălan, consilier teologic educațional, Pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare,  Pr. Vasile Fodoruț, inspector social-filantropic, Pr. Vasile Mircea Dărăban, paroh, Pr. Gavril Gavriș de la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, Pr. Indrei Buda, de la biserica „Sfântul Andrei”, Pr. Ioan Pop din Negrești-Oaș, Pr. Ilarion Herța din Boiereni, Pr. Sofian Bogdan Anghel, slujitor la Mănăstirea Berința, Pr. Teodor Balaj, pensionar, Pr. Andrei Porumb din Cean, Carei, Pr. Dorin Drgotă din Bârgău, Pr. Ciprian Bodea  din Ciceu Hășmaș, Dej, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol.

Răspunsurile la slujba de târnosire au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Florian Vois, iar la Sfânta Liturghie Arhierească de Corala „Doxologia” a Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, dirijată de Profesor muzicolog Paula Bondre. 

La sfânta Liturghie au fost prezenți deputatul Gabriel Valer Zetea, președintele ales al Consiliului Județean, și Ioan Doru Dăncuș, primarul în funcție și ales al Băii Mari, și fostul deputat Nicolae Bud. 

Un cuprinzător cuvânt de învățătură a rostit Preasfințitul Părinte Episcop Iustin despre Sfânta Evanghelie a zilei.

Părintele paroh Vasile Mircea Dărăban a fost distins cu „Crucea Voievodală Maramureșeană”, cea mai înaltă distincție a Eparhiei Maramureșului și Sătmarului, pentru deosebita râvnă de peste 20 de ani în realizarea acestei case a lui Dumnezeu de o frumusețe aparte, înfăptuită cu foarte multe sacrificii.  

Consiliul Parohial a fost distins cu Medalia „Justinian Arhiepiscopul”, iar domnul Vladimir Iacob, principalul binefăcător, a primit Ordinul ”Crucea Justinian Arhiepiscopul” pentru laici.

Cu Diploma Anului omagial au fost distinși: Nicolae Bud, Gheorghe Zoicaș, Alexandru Cosma, Călin Cebotaru, Vasile Sabău, patronul de la SC SENECA, Gelu Pop, de la SC ANDANA Pan, Florin Dărăban de la SC DIFLORA, Florin Papița, donatorul terenului pe care s-a construit biserica, pictorul bisericesc Emil Stoica și sculptorul Nicolae Câmpean. 

 

AUTOR: Andrei Fărcaș | Redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

FOTO: Arhid. Vasile Pop | Consilier eparhial pentru protocol

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Mânăstirii Strâmtura

Hramul Mânăstirii Strâmtura

Luni, 14 octombrie 2024, de sărbătoarea închinată Sfintei Cuvioase Parascheva, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Mănăstirea Strâmtura, Protopopiatul Sighet, județul Maramureș, cu ocazia hramului așezământului monahal....

Târnosirea bisericii din Berchezoaia

Târnosirea bisericii din Berchezoaia

Duminică, 13 octombrie 2024, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Berchezoaia, Protopopiatul Chioar, unde a târnosit biserica, a binecuvântat noile lucrări efectuate și a slujit Sfânta...

Târnosirea bisericii din Finteușu Mic

Târnosirea bisericii din Finteușu Mic

Duminică, 29 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Slujba de târnosire a bisericii și Sfânta Liturghie Arhierească în parohia Finteușu Mic. Cu ocazia noii târnosiri, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a...

Început de an școlar la Seminarul Teologic din Baia Mare

Început de an școlar la Seminarul Teologic din Baia Mare

Elevii Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare și-au început anul școlar, așa cum o fac de peste trei decenii, cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, săvârșită de un sobor de...