Proiectul „Libertate în citate: vocal-instrumental-tridimensional” dedicat iubitorilor de muzică tradițională și de muzica contemporană

de | oct. 10, 2024

Proiectul „Libertate în citate: vocal-instrumental-tridimensional” își propune să ofere publicului o perspectivă prismatică și captivantă asupra transpunerii muzicii tradiționale românești, pornind de la culegerile realizate de renumiți etnomuzicologi precum Béla Bartók și ajungând la prelucrări și lucrări contemporane. Proiectul reunește creații semnate de compozitori români din secolele XIX, XX și XXI și pune în lumină atât lucrări tradiționale, cât și compoziții inovatoare.

Proiectul se desfășoară pe trei paliere distincte:

  1. Palierul științific – Include realizarea și publicarea unui studio muzicologic amplu, menit să aprofundeze transpunerile din muzica tradițională românească în compoziții moderne și contemporane.
  2. Palierul documentar – constă în interviuri filmate cu compozitori care au creat în perioada comunistă, cu trimitere la utilizarea citatului în muzică. Aceste interviuri documentează influențele culturale și provocările întâmpinate de acești compozitori într-un context istoric aparte.
  3. Palierul artistic – Trei concerte extraordinare care vor aduce în fața publicului ansamblurile vocale Synavlia și Couleurs, specializate în interpretarea muzicii contemporane.

Concertele vor avea loc în următoarele orașe și locații:

  • Oradea, Filarmonica de Stat Oradea, 15 octombrie, ora 19:00
  • București, Sala Mică a Ateneului Român, 20 octombrie, ora 18:00
  • Cluj-Napoca, Studioul de concerte al ANMGD, 22 octombrie, ora 18:00

Fiecare concert va include o sesiune introductivă de preview talks susținută de compozitorul Alexandru Murariu și muzicologii Cristina Pascu, Andra Pătraș și Ciprian Mizgan Danciu, care vor oferi publicului o înțelegere aprofundată a conceptelor și a istoriei muzicale prezentate în cadrul concertelor.

„Libertate în citate: vocal-instrumental-tridimensional” este un proiect dedicat atât iubitorilor de muzică tradițională românească, cât și celor interesați de muzica contemporană, oferind o călătorie fascinantă de la tradiție la modernitate, într-o explorare complexă a creativității și a patrimoniului muzical românesc.

Proiectul este organizat de Asociația Culturală Sound Borders, cofinanțat de AFCN și realizat în parteneriat cu Filarmonica de Stat Oradea, Filarmonica George Enescu și Filarmonica de Stat Transilvania.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură | Eveniment
Toamna Muzicală Clujeană – Gala Puccini

Toamna Muzicală Clujeană – Gala Puccini

Vineri, 18 octombrie 2024, începând cu ora 19:00, la Colegiul Academic din Cluj-Napoca, are loc Gala Puccini, un concert vocal-simfonic de excepție din cadrul celei de-a 57-a ediții a Toamnei Muzicale Clujene – Fall into Classic. Publicul va avea ocazia să asculte...

Toamna Muzicală Clujeană, ed. a 57-a – seri camerale

Toamna Muzicală Clujeană, ed. a 57-a – seri camerale

Vă invităm să vă bucurați de o serie de concerte de excepție, unde eleganța și intimitatea muzicii de cameră se împletesc armonios cu atmosfera vibrantă a Clujului de toamnă. 📅 Joi, 17 octombrie 2024, ora 19:00 📍 Studioul de Concerte al Academiei de...

Dublă lansare de carte la Muzeul Mitropoliei Clujului

Dublă lansare de carte la Muzeul Mitropoliei Clujului

Muzeul Mitropoliei Clujului continuă seria serilor culturale cu un nou eveniment de excepție, ce va avea loc vineri, 18 octombrie 2024, începând cu ora 19:00. Publicul este invitat la o dublă lansare de carte, care va aduce în prim-plan volumele „Virgil Gheorghiu on...