Conferința internațională „Metanoia și Dialogul. Gestionarea conflictelor din și între biserici”, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

de | oct. 15, 2024

În perioada 14-16 octombrie 2024, la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca are loc Conferința internațională „Metanoia și Dialogul. Gestionarea conflictelor din și între biserici” (Metanoia and Dialogue. Dealing with conflicts within and between churches). Evenimentul reunește numeroși profesori, clerici și teologi din țară și din străinătate, care discută despre modul de aprofundare a dimensiunilor interculturale, intracofesionale și interconfesionale ale gestionării conflictelor.

Ceremonia de deschidere a avut loc luni, 14 octombrie, de la ora 15:00, în aula facultății, în prezența organizatorilor și a participanților. În calitate de gazdă și organizator, un cuvânt de bun venit a rostit pr. conf. univ. dr. Cristian Sonea, directorul de departament al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. De asemenea, în calitate de co-organizatori, au susținut alocuțiuni dr. Eckhard Zemmrich din partea Evangelische Mission Weltweit, Hamburg, și dr. Anton Knuth, Academy of Mission, University of Hamburg.

Marți, 15 octombrie, în mijlocul participanților s-a aflat Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, care a rostit un cuvânt de învățătură și le-a transmis celor prezenți mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Vorbind despre tema conferinței, Preasfinția Sa a pus accent pe conceptul de „metanoia” și a subliniat necesitatea unei transformări interioare, care să se reflecte și în faptele exterioare, astfel încât ceilalți să ne recunoască drept adevărați urmași ai lui Hristos.

Un alt punct important abordat a fost necesitatea dialogului intercreștin, dar și a celui din interiorul comunității de credință. Pentru ca dialogul să fie fructuos, Episcopul-vicar Benedict a subliniat că „este esențial să ne aplecăm asupra culturii din care provine interlocutorul, pentru a înțelege diferențele dintre noi”. De asemenea, a evidențiat discrepanța dintre dialogul ecumenic la nivel academic, unde accentul este pus pe respect și înțelegere, și cel de la nivel pastoral, unde dinamica este diferită.

În încheierea cuvântării sale, PS Părinte Benedict și-a exprimat dorința ca participanții să dobândească o nouă perspectivă asupra temei conferinței, ca urmare a dezbaterilor și discuțiilor din cadrul acesteia.

Preasfinția Sa a dăruit, la final, tuturor participanților cartea „Brațele Părintești: Despre părinți și copii în Parabola Fiului Risipitor” („Paternal Embraces: On Parents and Children in the Parable of the Prodigal Son”), apărută la Editura Renașterea, fiind tradusă în limba engleză.

Manifestarea științifică este organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în colaborare cu Evangelische Mission Weltweit și Academy of Mission, ambele din Hamburg, Germania. Programul și alte informații se pot consulta AICI.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Așchileu Mic

Sfințirea capelei mortuare din Așchileu Mic

Sâmbătă, 12 octombrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Așchileu Mic, Protopopiatul Cluj I, județul Cluj, cu prilejul...