Pr. Prof. Ioan Chirilă – invitatul special la ședința preoților din Protopopiatul Ortodox Român Cluj I

de | oct. 17, 2024

Ședința preoților din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Cluj 1, desfășurată marți, 15 octombrie, în Biserica „Sfânta Treime”, a avut un caracter festiv, prin prezența Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă, care a răspuns la invitația adresată de Pr. Protopop Dan Hognogi, de data aceasta în calitate de președinte al Despărțământului Cluj al Astrei.

Cu acest prilej, Pr. Prof. Ioan Chirilă le-a adresat preoților invitația de a se înscrie în Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA), lansând propuneri pentru proiecte comune ce pot fi materializate în cadrul comunităților parohiale. Or aceste proiecte au în vedere în primul rând acțiuni culturale, menite a-i implica pe credincioși și a securiza unitatea parohiei. În sprijinul propunerii, Pr. Prof. Ioan Chirilă a oferit argumente privind implicarea pe care ASTRA a avut-o în trecut în mediul rural, inițiind și derulând cu succes activități culturale. În prezent, aceste activități pot fi suplimentate cu sesiuni ce au în vedere subiecte legate de identitate, legitimitate și suveranitate.

Dealtfel, Pr. Prof. Ioan Chirilă a subliniat nevoia, înțeleasă ca datorie din partea preotului, de a forma și consolida conștiințe: „Credincioșii au nevoie să-și cunoască identitatea și mai ales să o mărturisească. Avem datoria de a-i ține uniți pe credincioși. Avem nevoie de acțiuni concrete, mai ales pentru tineri, avem nevoie să lucrăm în direcția spirituală și culturală”. În lumina acestei afirmații, trebuie să înțelegem proiectele pe care le are Despărțământul Cluj al ASTREI, sub președinția Pr. Prof. Ioan Chirilă, în sensul reactivării anumitor direcții, inclusiv prin deschiderea unei strânse colaborări cu preoții din cele două protopopiate clujene.

Colaborare pe care Pr. Prof. o socotește necesară. O astfel de colaborare se poate materializa prin organizarea de conferințe la nivelul cercurilor preoțești. În acest sens, Pr. Ioan Chirilă a oferit exemplul a trei școli din Șomcuta Mare, care desfășoară o serie de activități culturale cu tineri și copii sub egida ASTREI.

În final, Pr. Ioan Chirilă a reamintit faptul că ASTRA, care încă de la înființare,  anul 1861, a avut un rol însemnat în emanciparea culturală a românilor din Transilvania, promovează și în prezent actul de culturalizare. Iar aglomerările rurale cu iz urbanistic – mai ales cele aflate în proximitatea Clujului – trebuie încorporate în fluxul de activități pe care le promovează și le desfășoară ASTRA. „Am asumat această responsabilitate (referindu-se la preluarea conducerii Despărțământului Cluj), cu speranța de a atinge un țel nobil și de a materializa ceea ce ne propunem” a conchis Pr. Prof. Ioan Chirilă.

Partea a doua a ședinței a fost dedicată chestiunilor administrative, cu îndemnuri utile și binevenite din partea Pr. Vicar eparhial Dumitru Boca, invitatul permanent al acestor ședințe.

În final, Pr. Protopop Dan Hognogi a ținut să mulțumească preoților pentru modul în care aceștia au răspuns la demersul lansat cu binecuvântarea ÎPS Părinte Mitropolit Andrei de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, de a veni în sprijinul sinistraților afectați de inundațiile devastatoare care au afectat răsăritul României.

De asemenea, Pr. Protopop a anunțat programul Conferinței preoțești de toamnă, care se desfășoară în cele nouă protopopiate ale Eparhiei Clujului. Tema, propusă de Patriarhia Română, este legată de „Anul omagial al pastorației și îngrijiri bolnavilor”. Pentru preoții din cele două protopopiate clujene, conferința va avea loc pe 31 octombrie, după tradiție, în Aula Magna a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, fiind precedată de o slujbă Te-Deum, oficiată în Capela instituției de învățământ din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”.

Conferința preoțească de primăvară în cele nouă protopopiate ale Eparhiei Clujului s-a desfășurat în perioada 1 aprilie – 23 mai și a avut ca temă generală la nivelul Patriarhiei Române „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

90 de ani de la sfințirea Catedralei Moților din Huedin

90 de ani de la sfințirea Catedralei Moților din Huedin

Luni, 14 octombrie 2024, s-au împlinit 90 de ani de la sfințirea Catedralei Moților din Huedin, ctitorie a protopopului martir Aurel Munteanu. Cu această ocazie, de la ora 18:00, au fost săvârșite slujba Tedeumului de mulțumire și slujba Parastasului în cadrul căreia...