Centenar Ben. Corlaciu marcat prin evenimente culturale în Bistrița, Molișet și Târlișua

de | oct. 21, 2024

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” și Primăria Comunei Târlișua organizează o serie de manifestări dedicate comemorării a 100 de ani de la nașterea poetului Ben. Corlaciu (1924-2024). Evenimentele se vor desfășura în perioada 22-23 octombrie 2024 în Bistrița, Molișet și Târlișua.

La Bistrița, marți, 22 octombrie, la ora 12:00, Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu va găzdui un colocviu dedicat lui Ben. Corlaciu, precum și prezentarea volumului „Elanul interzis. Poezii alese (1941-1974)”, ediție îngrijită de Claudiu Komartin. De asemenea, va fi organizată o expoziție cu cărți, manuscrise și documente ale autorului.

Evenimentele continuă miercuri, 23 octombrie, la ora 10:00, în Molișet, unde va fi inaugurată o placă memorială în cinstea poetului. La Târlișua, începând cu ora 12:00, va avea loc inaugurarea Bibliotecii „Liviu Rebreanu”, urmată de lansarea unor volume semnificative, printre care „Oameni de pe Someș” de Liviu Rebreanu și „Liviu Rebreanu între Oameni de pe Someș” de Gavril Scridon. În cadrul aceleiași zile, va fi prezentată o expoziție permanentă dedicată relației dintre Liviu Rebreanu și Ben. Corlaciu, urmată de un colocviu tematic.

Evenimentele își propun să aducă în atenția publicului contribuția literară semnificativă a lui Ben. Corlaciu și să păstreze vie memoria acestei importante figuri culturale.

Benedict Corlaciu (1924-1981) a fost un poet, prozator și traducător român, cunoscut pentru activitatea sa în cadrul generației literare de după al Doilea Război Mondial. Născut la Galați, Corlaciu a crescut în Maramureș, o regiune care a influențat puternic opera sa literară. A debutat foarte tânăr, la doar 17 ani, cu volumul „Tavernale” (1941), iar poezia sa este adesea comparată cu cea a unor autori ca Esenin și Bacovia. A fost unul dintre exponenții poeziei de avangardă, fiind un spirit nonconformist și insurgent.

Ben. Corlaciu a fost parte a grupului de la revista „Albatros” alături de scriitori precum Geo Dumitrescu și Dimitrie Stelaru. În anii de după război, a publicat atât poezie, cât și proză, printre care romanul „Moartea lângă cer” (1946). Cu toate acestea, regimul comunist i-a impus cenzură și marginalizare, ceea ce l-a forțat să emigreze în Franța în 1975. La Paris, a continuat să scrie și a publicat postum volumul autobiografic „Tout espoir sera puni” (1984).

Stilul său literar este caracterizat printr-o abordare anticalofilă și anarhistă, criticând adesea societatea și instituțiile. Poeziile sale au fost marcate de neliniștea existențială și de revolta față de regimurile totalitare, iar opera sa rămâne relevantă și astăzi, fiind recuperată prin antologii recente.

Includerea acestor detalii despre viața și opera sa în evenimentele dedicate centenarului său adaugă o dimensiune importantă manifestărilor culturale ce vor avea loc în Bistrița, Molișet și Târlișua

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură | Eveniment