Premieră la aniversarea de un deceniu a Concertului de Luminație din Cimitirul Central din Cluj-Napoca

de | oct. 21, 2024

Pe 1 noiembrie, peste 50 de artiști vor susține, pentru prima dată în Cluj, spectacolul Requiem (Missa pro defunctis) de Luigi Cherubini

„Dacă ar fi să scriu un Requiem, cel al lui Cherubini ar fi singurul meu model” – Ludwig van Beethoven

Pe 1 noiembrie 2024, de la ora 18:30, Cimitirul Central – Házsongárd din Cluj-Napoca va găzdui concertul de Luminație, ajuns la cea de-a zecea ediție. Tema evenimentului de anul acesta este Requiem (Missa pro defunctis) de Luigi Cherubini, o compoziție deosebit de rar interpretată pe scenele din România. Concertul este organizat de Scena Urbană, împreună cu corul și orchestra Claudiopolis, sub bagheta dirijorului Vlad Eniu și în regia Inăi Hudea. Premiera din Cluj marchează și prima punere în scenă a acestei lucrări în oraș, fiind interpretată anterior doar la Filarmonica de Stat din Oradea.

Un eveniment organizat de Scena Urbană, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, în parteneriat cu Claudiopolis Youth Orchestra și Add PR.

Concertul de Luminație se desfășoară anual, neîntrerupt din 2015, chiar și în timpul pandemiei (2020-2021), când a fost transmis prin canale media și pe rețelele de socializare.

„Anul trecut, peste 1.000 de oameni au fost prezenți la concertul de Luminație, care a devenit o tradiție la Cluj-Napoca. Anul acesta, sărbătorim zece ani de la debutul acestui eveniment, un deceniu în care ne-am reunit pentru a omagia viețile celor dragi și pentru a păstra vie memoria colectivă. Requiem-ul lui Cherubini este o lucrare de o sensibilitate rară, iar Scena Urbană o aduce în prim-plan cu ocazia acestei aniversări”, a declarat arh. Daniela Maier, coordonatorul Scenei Urbane.

Program artistic:

La concertul din acest an, soprana Diana Rad, mezzo-soprana Denisa Iamandi, tenorul Teodor Malanca și bas-baritonul Mădălin Claudiu Băban vor interpreta Requiem de Luigi Cherubini, acompaniați de corul și orchestra „Claudiopolis”. Distribuția este completată de opt balerini, iar scenografia este realizată de Vlad Sebastian.

Concertul de Luminație 2024:

  • Requiem (Missa pro defunctis) de Luigi Cherubini
  • Corul și orchestra Claudiopolis: 28 de coriști și 32 de instrumentiști
  • Dirijor și aranjamente muzicale: Vlad Eniu
  • Coregrafie: Vlad Sebastian
  • Regizor: Ina Hudea
  • Coordonator proiect: arh. Daniela Maier

Despre Scena Urbană: Înființată în 2012, Scena Urbană a organizat evenimente în locații inedite precum Gara Cluj, Cetățuia, Grădina Botanică și de-a lungul Someșului, contribuind la revitalizarea și promovarea spațiului urban. Proiectul este susținut de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, având ca scop crearea de legături între comunități și valorificarea patrimoniului urban.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură | Eveniment