Starețul Mănăstirii Nicula, Arhimandritul Nicolae Moldovan a fost înmormântat duminică

de | nov. 4, 2024

Părintele Arhimandrit Nicolae Moldovan, starețul Măsătirii Nicula a fost înmormântat duminică, 3 noiembrie 2024. Slujba de înmormântare a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, înconjurați de un numeros sobor de preoți și diaconi.

Au luat parte, pentru a aduce un ultim omagiu, oficialități civile și militare dar și mulțime de credincioși.

Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a transmis un mesaj căruia i-a dat citire Părintele Mitropolit Andrei.

Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Părintele Arhimandrit Dumitru Cobzaru prezentat biografia Arhimadritului Nicolae Moldovan, principalele realizări ca stareț al Mănăstirii Nicula și a adresat tradiționalul cuvânt de iertare.

La finalul slujbei, sicriul cu trupul Părintelui stareț Nicolae Moldovan a fost purtat în procesiune în jurul bisericii și înhumat în cimitirul mănăstirii.

Mai multe fotografii AICI. Foto: Ionuț Chifa

Slujbe de pomenire la căpătâiul Părintelui Stareț Nicolae

Pe parcursul celor trei zile când sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui Nicolae a fost depus în biserica Mănăstirii Nicula, la căpătâiul acestuia s-au oficiat slujbe de pomenire la care au participat preoți și credincioși din întreaga Patriarhie.

Printre cei care au săvârșit slujbe de pomenire la catafalcul Părintelui Arhimandrit Nicolae Moldovan s-a numărat și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul care, sâmbătă, 2 noiembrie, a oficiat la Mănăstirea Nicula Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Benedict a evocat personalitatea Părintelui Stareț Nicolae, subliniind simplitatea și profunzimea vieții sale duhovnicești. Ierarhul a arătat că Părintele Nicolae a fost un om smerit, discret și plin de dragoste pentru cei care treceau pragul Mănăstirii Nicula, primindu-i pe toți cu inima deschisă și cu o vorbă bună.

Preasfințitul a subliniat și relația lăuntrică profundă a Părintelui Nicolae cu Dumnezeu, arătând că prin felul său de a trăi, el nu căuta recunoaștere, ci se lăsa ghidat de credință și de dragostea pentru Hristos. În final, Ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să-l păstreze pe Părintele Nicolae în rugăciunile lor, rugându-l pe Domnul Vieții să-l odihnească, iar pe Maica Domnului să-i primească sufletul.

De asemenea, slujbe de priveghere au fost oficiate în fiecare seară, la finalul cărora, în cadrul cuvintelor de învățătură s-a vorbit despre viața și calitățile Arhimadritului Nicolae Moldovan. Astfel, în prima seară de priveghi. preotul Paul Isip, Protopopul de Gherla spunea că Părintele Nicolae a fost mai mult decât un stareț, a fost un tată spiritual, un prieten adevărat și un exemplu de urmat. Răbdarea sa infinită, milostivirea sa necondiționată și cuvintele sale înțelepte ne vor rămâne veșnic în suflet.

Părintele Protopop Ioan Buftea, la Slujba de priveghi de vineri seara, a adus un omagiu vieții Părintelui Stareț Nicolae Moldovan, subliniind devotamentul acestuia față de Dumnezeu și față de oameni. Părintele Nicolae este amintit ca un om cu o inimă bună, cunoscut pentru răbdarea sa deosebită și pentru milostivirea de care a dat dovadă. El a fost un sprijin important pentru credincioșii Mănăstirii Nicula, lăsând în urmă o moștenire spirituală valoroasă.

Așa că am venit, pentru ca, împreună cu domniile voastre, să fim alături de părintele Nicolae, starețul nostru, și să încercăm să-i auzim suspinul tăcerii sale. Este un detaliu subtil, dar, când s-a desprins de lume, s-a desprins de toate cele din această viață. Totuși, nu a lăsat nimic la întâmplare, ci a oferit lui Dumnezeu un loc de locuire din cele ce erau ale familiei sale. Un asemenea om nu poate decât să spună, asemenea psalmistului: ‘Gata este inima mea, Dumnezeule, gata este inima mea, primește-o și odihnește-o întru fericirea Ta cea veșnică.’, a  concluzionat Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă în cuvântul de învățătură rostit la Slujba priveghiului din seara zilei de sâmbătă, 2 noiembrie 2024.

Repere biografice

Arhimandritul Nicolae Moldovan s-a născut pe 23 decembrie 1960 în Agrișu de Sus, județul Bistrița-Năsăud, într-o familie ortodoxă devotată, avându-i ca părinți pe Iustin și Ludovica Moldovan. Încă din copilărie, a fost crescut în spiritul valorilor creștin-ortodoxe, înconjurat de tradițiile satului transilvănean, și a urmat studiile primare în Agrișu de Sus și Agrișu de Jos. După absolvirea liceului la Bistrița, a trecut prin stagiul militar, iar mai apoi a lucrat în diverse întreprinderi, dar în sufletul său simțea chemarea către o viață spirituală mai profundă.

În urma sfătuirilor avute cu părinți duhovnici și a îndrumării primite de la preotul paroh Ioan Beudean, Vasile Moldovan, așa cum era cunoscut, a decis să îmbrățișeze viața monahală. În toamna anului 1991, a intrat în obștea Mănăstirii Nicula, unde a fost călugărit un an mai târziu, în 1992, primind numele Nicolae, în cinstea Sfântului Ierarh. Din acel moment, viața sa a fost dedicată slujirii lui Dumnezeu și sprijinului spiritual al celor din jur.

În 1993, a fost numit econom al mănăstirii și a fost hirotonit de Mitropolitul Bartolomeu Anania, devenind diacon și, ulterior, preot. Ca econom, a adus contribuții importante la dezvoltarea și susținerea mănăstirii, iar în anul 2000 a fost ridicat la rangul de protosinghel. În 2012, a fost numit stareț și hirotesit arhimandrit, fiind de atunci un păstor devotat al obștii și credincioșilor care vizitau Mănăstirea Nicula.

Pe durata celor 12 ani de stăreție, Arhimandritul Nicolae Moldovan s-a remarcat prin grija sa profundă față de mănăstire și față de cei care veneau în căutarea alinării sufletești, slujind necontenit și implicându-se în numeroase proiecte duhovnicești și administrative.

Părintele stareț Nicolae Moldovan a trecut la Domnul joi, 30 octombrie 2024, la vârsta de 64 de ani. Dumnezeu să în odihnească în pace!

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA