A doua zi de Crăciun la Jibou

de | dec. 27, 2015

Sâmbătă, 26 decembrie 2014, la prăznuirea Soborului Maicii Domnului și a Sfântului Nicodim de la Tismana, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Adormirea Maicii Domnului din orașul Jibou. Alături de Preasfinția Sa au slujit Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului, Preacucernicul Părinte Dorin Moldovan, parohul bisericii, Preacucernicul Părinte Daniel Baboș, preot coslujitor la această biserică, Preacucernicul Părinte Teodor Pop, de la Parohia Cuceu și Preacucernicul Părinte Ionuț Papiță, de la Parohia Cristolțel.
La final, copii din parohie, îmbrăcați în porturi populare, au susținut un microconcert de colinde.
Biserica Adormirea Maicii Domnului din Jibou a fost ridicată între anii 1930-1936, la construcția acesteia participând membrii tuturor cultelor din oraș. Această biserică a fost resfințită în 1965 de către Preasfințitul Părinte Valerian, iar apoi în anul 2004, după repictarea locașului de cult, de către Preasfințitul Părinte Petroniu.
Trebuie menționat faptul că în anul 2016, parohia va demara proiectul de ridicare a unui centru catehetic pentru tineri și copii. Acesta va fi clădit pe un teren aflat în vecinătatea bisericii prohiale, dorindu-se ca aici copiii din orașul Jibou să poată defășura diferite activități potrivite vârstei, prin care să-și dezvolte dragostea față de Hristos, față de aproapele și față de Biserică. Prima atestare documentară a orașului Jibou datează din anul 1205. Un rol important în evoluția Jiboului a avut-o familia Wesselényi, care a construit aici un castel încă din anul 1584, din care însă în zilele noastre se mai păstrează doar urmele fundației. Construcția actualului castel în stil baroc, unul din cele mai frumoase din Transilvania, a început în anul 1778 și a durat mai bine de 30 de ani.

În Jibou funcționează de asemenea una dintre cele mai frumoase și interesante Grădini Botanice din România. Aceasta este situată pe fostul domeniu al nobililor maghiari Wesselényi și a luat ființă în anul 1968 la inițiativa priceputului profesor Vasile Fati.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA