A fost pusă piatra de temelie a Centrului de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”

de | oct. 13, 2022

Joi, 13 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, au pus piatra de temelie pentru Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”, proiect medico-social al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului, care va asista, în mod gratuit, pacienții minori cu boli cronice progresive, în diferite stadii ale bolii.

Începând cu ora 12:00, în localitatea Sânnicoară, din proximitatea municipiului Cluj-Napoca, cei doi ierarhi, înconjurați de un sobor de clerici, au oficiat slujba punerii pietrei de temelie și au binecuvântat locul unde va fi edificat Centrul de îngrijiri paliative pediatrice, în prezența oficialităților locale și județene, precum și a numeroși credincioși, binefăcători și susținători ai proiectului medico-social.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc, vorbindu-le despre cele șapte fapte ale milei trupești, una dintre ele fiind ajutorarea celor bolnavi. Totodată, ierarhul i-a felicitat pe toți cei care pun în practică faptele milei creștine și s-au implicat și se vor implica în edificarea centrului de îngrijiri paliative pediatrice.

 

Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor” se dorește a fi un spital care să ofere asistență complexă (medicală, spirituală, socială și psihologică), în mod gratuit, copiilor cu boli cronice progresive, aflați în diverse stadii ale bolii care fac improbabilă supraviețuirea până la vârsta de adult.

Proiectul se află sub patronajul Asociației „Sfântul Nectarie” din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului, președintele asociației fiind Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

„Suferința este o realitatea care ne mișcă, sub orice formă s-ar derula în fața noastră, însă, mai ales, atunci când este vorba de copii. De aceea, prin acest centru, ne dorim să întindem o mână de ajutor copiilor care suferă de boli cronice progresive și familiilor acestora și să îmbunătățim calitatea vieții lor, în forma ei cotidiană, căci «viața este pe zile și fiecare zi are o poveste». Și credem că, ÎMPREUNĂ, vom reuși acest lucru”, a spus Episcopul-vicar Benedict.

 

Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice va fi construit în localitatea Sânnicoară, pe strada Triajului, pe un teren de 1.400 mp, donat de familia părintelui Lorand Emanuel Komives.

Acesta va fi al doilea centru dedicat îngrijirilor paliative de la Cluj, după Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”, înființat în anul 2009, de vrednicul de pomenire Episcopul Vasile Flueraș, sfinţit și inaugurat în data de  9 noiembrie 2012. De atunci, spitalul asistă anual aproximativ 700 de pacienţi adulți, acordând gratuit asistență medicală pentru bolnavii aflați în stadiul terminal, atât la sediu, în regim de spitalizare continuă, cât și ambulatoriu.

Tot la finalul slujbei, directorul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”, pr. dr. Bogdan Chiorean, a vorbit despre inițiativa și necesitatea construirii unui centru de îngrijiri paliative pediatrice, mărturisind că în cei 10 ani de la deschiderea centrului au fost multe solicitări de internări pentru copii, dar care nu au putut fi realizate.

„Deși n-avem încă o estimare exactă a costurilor, suntem conștienți de faptul că e deosebit de dificil să construiești în contextul în care ne aflăm. Dar, de asemenea, suntem siguri că dragostea noastră – a tuturor – se va transforma-n cărămidă termoizolantă și acoperiș, ca să le țină de cald și de dor”, a spus pr. dr. Bogdan Chiorean.

Pentru cei care doresc să sprijine acest proiect, conturile destinate construirii noului Centru sunt:

Asociația „Sfântul Nectarie” Cluj

Lei: RO83BTRLRONCRT00C6603105

Euro: RO25BTRLEURCRT00C6603103

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA