Biserica „Sfântul Ilie” din Cluj-Napoca, construită în perioada comunistă, a fost sfințită de Mitropolitul Andrei

de | oct. 19, 2019 | Actualitatea religioasă

Sâmbătă, 19 octombrie 2019, după 35 de ani de la punerea pietrei de temelie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a târnosit Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din cartierul clujean Între Lacuri, lăcaș de cult construit în perioada comunistă.

Slujba de sfințire a început la ora 8:30, iar de la ora 10:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: consilierul administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Clujului, preotul Cristian Baciu, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui, parohul bisericii, preotul Vasile Istrate, preotul coslujitor Sergiu Vasile Bălaj, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre faptul că „Sfânta liturghie este criteriul credinței adevărate”.

 

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă desfășurată în parohia încredințată spre păstorire, Părintele Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Vasile Istrate, cu dreptul de a purta crucea pectorală, iar pe preotul coslujitor Sergiu Vasile Bălaj l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu. Preotul Ștefan Cosmuța a primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar preotul Gheorghe Ghiț a primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, amandoi foști preoți slujitori ai bisericii. Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni l-au primit managerii Bob Dorin George și Nealcoș Ovidiu. De asemenea, membrii comitetului și consiliului parohial au primit distincții și diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători.

În încheiere, preotul paroh Vasile Istrate a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la edificarea lăcașului de cult.

 

Istoricul bisericii cu o bogată activitate cultural-misionară

Biserica „Sfântul Proroc Ilie”, situată pe strada Târnavelor, a fost construită între anii 1984-1990. Între anii 2005-2008 a fost împodobită cu pictură în tehnica frescă, realizată de pictorul bisericesc pr. Tuluc Damian din Mociu, asistat de colaboratorii săi. În ultimii ani lăcașul a trecut prin ample lucrări de renovare și înfrumusețare, atât la exterior, cât și la interior.

Biserica este una atipică, fiind construită după arhitectura blocurilor din zonă, fără turle sau cruci, pentru a nu deranja autoritățile vremii.

Născută pe ascuns, în anii comunismului, într-o clădire industrială, Parohia „Sfântul Proroc Ilie” găzduieşte la subsol Galeria „Horeb”, denumită după muntele în peştera căruia a vieţuit Sfântul Proroc Ilie, fiind primul spaţiu de artă contemporană din spaţiul ortodox, aflat sub cupola unei biserici. Înfiinţată în anul 2009, la initiativa părintelui paroh Vasile Istrate, absolvent al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, şi a antropologului şi muzeografului Florin Gherasim, Galeria „Horeb” a găzduit expoziţiile unor pictori români de renume. Părintele Istrate crede cu tărie că „biserica trebuie să îşi redescopere şi rolul ei cultural, fiindcă arta tot în biserică s-a născut”, astfel Galeria găzduieşte săptămânal activităţi şi întâlniri cu copiii şi tinerii din parohie.

Misiune în rândul persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire

De asemenea, tot la subsolul bisericii, functioneaza Parohia misionară „Sfinții Mărturisitori Ardeleni”, păstorită de preotul Adrian Petrescu, care oficiază duminical și în sărbători Sfânta Liturghie pentru credincioşii cu deficienţe de auz şi vorbire, care provin din toate zonele oraşului. Astfel, în cadrul bisericii se oficiază mereu două Sfinte Liturghii.

Mai multe fotografii AICI  

Sâmbătă, 19 octombrie 2019, după 35 de ani de la punerea pietrei de temelie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei,…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Sâmbătă, 19 octombrie 2019

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

Ultimele articole

Programul CTP cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”

Programul CTP cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”

Cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”, care se celebrează și anul acesta în 27 de spații expoziționale din municipiul Cluj-Napoca, C.T.P. Cluj-Napoca S.A. prelungeste programul de transport in comun pana la ora 01:00, in data de 13.05.2023, pe liniile care...

Noaptea Muzeelor 2023 la Cluj si Bistrița (audio)

Noaptea Muzeelor 2023 la Cluj si Bistrița (audio)

Dedicăm agenda culturală a acestui sfârșit de săptâmână, evenimentului ce va domina atât prin multitudinea și varietatea manifestărilor, cât și prin interesul deosebit de care se bucură de ani buni – Noaptea Muzeelor, manifestare desfășurată în perioada 13-14 mai....

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Clericii din Protopopiatul Ortodox Huedin s-au reunit vineri, 12 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, săvârșit în Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta protopopiatului, în prezența Preasfințitului...

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Joi, 11 mai 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Gârbău, județul Cluj. Cu acest prilej, de la ora 12:00, Părintele...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Clericii din Protopopiatul Ortodox Beclean s-au reunit joi, 11 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârşit la Biserica cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”,...