A fost târnosită biserica Parohiei Hideaga

de | iul. 1, 2018

Duminică, 1 iulie 2018, cu începere de la ora 9,00, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu Preasfinţitul Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei, a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”  din Parohia Hideaga, Protopopiatul Baia Mare, după care au săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.

Oficiată după toată rânduiala Bisericii Ortodoxe, slujba de târnosire a respectat cu stricteţe toate etapele canonice. Astfel, a fost pregătită Sfânta Masă pentru sfinţire, prin aşezarea Sfintelor Moaşte de Sfinţi Mucenici şi a Documentului de Sfinţire în piciorul Sfintei Mese, puse în mediu de nisip uscat, ca să se păstreze nealterate mult timp, şi pecetluirea lor cu ceară topită, peste care a fost inscripţionată monograma Mântuitorului Iisus Hristos şi literele greceşti Alfa şi Omega, adică începutul şi sfârşitul. A urmat apoi spălarea Sfintei Mese cu săpun şi apă de trandafiri, ştergerea ei până la uscare, după care au fost aşezate icoanele celor patru Sfinţi Evanghelişti: Matei, Ioan, Luca şi Marcu, gravaţi în marmură, ca să dăinuie cât marmura, peste care s-a turnat ceară topită. Sfânta Masă a fost învejmântată cu cele trei rânduri de acoperăminte, iar pe urmă au fost aşezaţi cu multă smerenie şi pioşenie Sfântul Antimis, Sfânta Evanghelie, Chivotul, o sfântă cruce de binecuvântare şi candela care trebuie să ardă permanent.

Un amănunt semnificativ este faptul că Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, ctitor şi stareţul Mănăstirii Scărişoara Nouă, cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, a făcut prima sa târnosire din viaţă, în calitate de Arhiereu, la o biserică ce are tot hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, lucru care nu este deloc întâmplător.

Biserica a fost unsă cu Sfântul şi Marele Mir în exterior, pictura din interior, icoanele de pe catapeteasmă, Sfântul Altar şi proscomidiarul.

S-au rostit în genunchi rugăciunile de sfinţire, cu lumânări aprinse în mâini, invocând Duhul Sfânt şi pe Dumnezeu Tatăl să sfinţească şi această biserică a enoriaşilor din Hideaga, cum a sfinţit toate lăcaşurile sfinte de pe pământ.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul au oficiat Sfânta Liturghie în fruntea unui sobor de peste 30 de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu şi pictură sacră, pictor bisericesc, care a finalizat pictura la această biserică, Pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, Pr. Ciprian Coza, secretarul protopopesc din Şomcuta Mare, preotul paroh Cosmin Vasile Pop, preoţi din parohiile învecinate şi din protopopiatele Baia Mare şi Chioar.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Coral de Muzică Bizantină „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

Câteva mii de credincioşi au venit la biserica din Hideaga pentru a se închina în ziua târnosirii ei, între aceştia zărindu-i pe fostul deputat Nicolae Bud, un binefăcător al zonei, Dr. Ioana Mailatescu, medic, locuitor al satului, Conf. Univ. Dr. Florian Roatiş, vicepreşedinte al Fundaţiei „N. Steinhardt” şi îngrijitorul câtorva volume din opera omnia N. Steinhardt.

La loc de cinste în rândul credincioşilor a fost primarul localităţii, Bujorel Mureşan, care l-a întâmpinat pe Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi pe Preasfinţitul Părinte Arhiereu-Vicar Timotei Sătmăreanul.

Aceasta a fost prima Sfântă Liuturghie oficiată de doi Ierarhi în această parohie.

În cuvântul prin care s-a adresat credincioşilor, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a explicat conţinutul pericopei evanghelice a duminicii, a vindecării celor doi demonizaţi din ţinutul Gadarei, după care a concluzionat ferm:

Trebuie să aducem în viaţa noastră numele lui Hristos, să-L mărturisim, să-L urmăm şi să-L iubim. Şi noi o facem. În toate familiile creştine, în toată ţara românească – România creştină – Dumnezeu este iubit şi mărturisit de 99% dintre români. Este mărturisit, urmat şi iubit. Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Maica Domnului şi toţi Sfinţii. Şi aceasta este salvarea noastră.

Preotul Cosmin Vasile Pop, care are 15 ani de preoţie, a fost hirotesit stavrofor în semn de înaltă apreciere și prețuire pentru activitatea pastoral-misionară, edilitar-gospodărească și social-filantropică și pentru contribuția adusă la înnoirea și împodobirea bisericii cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Parohia Hideaga, Protopopiatul Baia Mare, iar prim-epitropul Ioan Verzeş,  Consiliul Parohial şi Comitetul de Femei au primit diplome de vrednicie.

Primarul Bujorel Mureşan  a primit Grama Episcopală, în semn de înaltă apreciere și prețuire pentru contribuția adusă la înnoirea și împodobirea bisericii cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Parohia Hideaga.

Preotul paroh Cosmin Vasile Pop a înmânat Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin o icoană cu Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, iar Preasfinţitului Părinte Timotei Sătmăreanul o icoană a Maicii Domnului „Dulcea Sărutare”.

 

Autor: Andrei Fărcaş, redactor al revistei „Graiul Bisericii Noastre”

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...