A IX-a ediție a Simpozionului Științific al Grupului SEE din Consiliul Internațional pentru Muzică și Dans Tradițional

de | oct. 20, 2024

Academia Română, Filiala Cluj-Napoca împreună cu Universitatea Babeș-Bolyai, Ansamblul Folcloric Studențesc Mugurelul, Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Asociația Folclorică Transilvania, organizează cea de-a IX-a ediție a Simpozionului Științific al Grupului de Studiu din sud-estul Europei (SEE) al Consiliului Internațional pentru Muzică și Dans Tradițional (ICTMD). Evenimentul va avea loc între 21-25 octombrie 2024 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Deschiderea oficială a manifestării științifice va avea loc luni, 21 octombrie 2024, începând cu ora 17 și va fi găzduită, cu generozitate, de Sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului, nr. 21. Simpozionul, dedicat specialiștilor și pasionaților de etnomuzicologie și etnocoreologie, va aduce în România, la Cluj-Napoca, pentru prima dată, acest prestigios grup de studiu pe tematica patrimoniului imaterial din sud-estul Europei.

Evenimentul se bucură de prezența acad. Doru Pamfil, Președintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române și acad. Mihai Bărbulescu, directorul Institutului Arhiva de Folclor a Academiei Române. Vor adresa cuvinte de salut lect. univ. dr. Miki Braniște, reprezentanta Consiliului Socio-Cultural al Universității „Babeș-Bolyai”, conf. univ. dr. habil. Lucian Ghișa, decan în cadrul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”, conf. univ. dr. habil. Nicoleta Cristina Demian din cadrul Facultății de Artă Scenică a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”, dr. Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, și organizatorul evenimentului drd. Paul-Alexandru Remeș, cercetător în cadrul Institutului Arhiva de Folclor a Academiei Române și coregraf al Ansamblului Folcloric Studențesc Mugurelul al Universității Babeș-Bolyai.

Manifestarea științifică va fi onorată de prezența a peste 60 de specialiști din sud-estul Europei, dintre care îi amintim pe: prof. dr. Mehmet Öcal Özbilgin: (președintele Grupului ) profesor la Ege University State Turkish Music Conservatory Turkish Folk Dance Department, Carol Silverman, profesor emerit în antropologie și folclor la University of Oregon, SUA, Prof. dr. Thede Kahl, membru titular în Academia Austriacă de Științe și László Felföldi, etnocoreolog, lector al Universității din Szeged și profesor titular la Academia de Muzică Ferenc Liszt din Budapesta.

Lucrările științifice vor aborda teme precum: 1. moștenirea în materie de muzică și dans în Europa de Sud-Est: muzee, colecții, arhive și drepturi de autor; 2. integrarea dansului și/sau a muzicii tradiționale din sud-estul Europei în spectacolele artistice: abordări vechi și noi pentru adaptarea tradiției locale în scenă; 4. modurile și contextele de transmitere a tradițiilor în materie de muzică și dans în secolul XXI: repetiții, seminare, tabere de vară și festivaluri, atât în ​​persoană, cât și prin metode virtuale.

Comunicările din cadrul simpozionului se vor desfășura doar în limba engleză.

Programul detaliat este disponibil la pagina web: https://acad-cj.ro/eveniment33.html.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură | Eveniment
Zilele animației la Teatrul „Puck”

Zilele animației la Teatrul „Puck”

Între 21 și 27 octombrie vor avea loc 17 reprezentații de teatru de păpuși pe scenele din Cluj, în cadrul Zilelor Animației la Teatrul „Puck”. Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca va găzdui în cadrul evenimentului, în 21 și 22 octombrie, între orele 15 și 20,...