În a treia zi de Crăciun, 27 decembrie 2019, la sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ștefan, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor clujeni din cartierul Gheorgheni, cu prilejul pensionării preotului Nicolae Buda, parohul Bisericii „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca.

De la ora 10:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: vicarul eparhial – preotul Iustin Tira, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, preotul paroh Nicolae Buda, preotul slujitor Ciprian Taloș, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Primirea lui Hristos”.

 

În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Ionuț Mitruț Pop-Ursu, pe seama Parohiei Agrieș, Protopopiatul Beclean.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de Radu Pintea, artist liric la Opera Națională Română din Cluj-Napoca. La chinonic, interpretele de muzică populară Maria Marcu și Sabina Izvoreanu au interpretat mai multe colinde.

La finalul slujbei, părintele paroh Nicolae Buda a fost felicitat pentru bogata activitate desfășurată pe parcursul celor 40 de ani de preoție, dintre care 25 ca preot paroh al Parohiei ,,Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, perioadă în care timp de 5 ani a fost protopop al Protopopiatului Cluj II (între anii 2004-2009) și inspector eparhial (între anii 2009-2016).

Pentru rodnica activitate pastorală și administrativă, în semn de recunoștință și apreciere, Mitropolitul Andrei a acordat preotului Nicolae Buda, „Crucea Transilvană” pentru clerici, cea mai înaltă distrincție a Mitropoliei Clujului. Totodată, părintele Nicolae a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare și i-a dăruit o icoană cu Cina cea de Taină.

 

Istoric

Parohia „Nasterea Domnului” din Cluj-Napoca, situată pe strada Rășinari, la intersecția cu strada Albac, a luat ființă la data de 16 martie 1990, prin desprinderea din Parohia „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir”.

Piatra de temelie a noii biserici a fost pusă în luna decembrie 1990, iar dupa întocmirea proiectului, de catre arhitectii Monica Popa si Marian Munteanu, în toamna anului 1993, a început constructia acesteia.

Între anii 2007-2009, lăcașul de cult a fost pictat în tehnica frescă, de către pictorul pr. Damian Tuluc și ucenicii săi.

Biserica a fost sfințită la data de 5 septembrie 2010, de către Înaltpreasfințitul Irineu Pop, Arhiepiscopul Alba Iuliei, pe atunci episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

Mai multe fotografii AICI 

În a treia zi de Crăciun, 27 decembrie 2019, la sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ștefan, Înaltpreasfințitul Părinte…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Vineri, 27 decembrie 2019

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro