A treia zi de Crăciun, sărbătorită în Parohia „Nașterea Domnului” din cartierul clujean Gheorgheni

de | dec. 27, 2019 | Actualitatea religioasă

În a treia zi de Crăciun, 27 decembrie 2019, la sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ștefan, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor clujeni din cartierul Gheorgheni, cu prilejul pensionării preotului Nicolae Buda, parohul Bisericii „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca.

De la ora 10:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: vicarul eparhial – preotul Iustin Tira, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, preotul paroh Nicolae Buda, preotul slujitor Ciprian Taloș, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Primirea lui Hristos”.

 

În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Ionuț Mitruț Pop-Ursu, pe seama Parohiei Agrieș, Protopopiatul Beclean.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de Radu Pintea, artist liric la Opera Națională Română din Cluj-Napoca. La chinonic, interpretele de muzică populară Maria Marcu și Sabina Izvoreanu au interpretat mai multe colinde.

La finalul slujbei, părintele paroh Nicolae Buda a fost felicitat pentru bogata activitate desfășurată pe parcursul celor 40 de ani de preoție, dintre care 25 ca preot paroh al Parohiei ,,Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, perioadă în care timp de 5 ani a fost protopop al Protopopiatului Cluj II (între anii 2004-2009) și inspector eparhial (între anii 2009-2016).

Pentru rodnica activitate pastorală și administrativă, în semn de recunoștință și apreciere, Mitropolitul Andrei a acordat preotului Nicolae Buda, „Crucea Transilvană” pentru clerici, cea mai înaltă distrincție a Mitropoliei Clujului. Totodată, părintele Nicolae a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare și i-a dăruit o icoană cu Cina cea de Taină.

 

Istoric

Parohia „Nasterea Domnului” din Cluj-Napoca, situată pe strada Rășinari, la intersecția cu strada Albac, a luat ființă la data de 16 martie 1990, prin desprinderea din Parohia „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir”.

Piatra de temelie a noii biserici a fost pusă în luna decembrie 1990, iar dupa întocmirea proiectului, de catre arhitectii Monica Popa si Marian Munteanu, în toamna anului 1993, a început constructia acesteia.

Între anii 2007-2009, lăcașul de cult a fost pictat în tehnica frescă, de către pictorul pr. Damian Tuluc și ucenicii săi.

Biserica a fost sfințită la data de 5 septembrie 2010, de către Înaltpreasfințitul Irineu Pop, Arhiepiscopul Alba Iuliei, pe atunci episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

Mai multe fotografii AICI 

În a treia zi de Crăciun, 27 decembrie 2019, la sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ștefan, Înaltpreasfințitul Părinte…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Vineri, 27 decembrie 2019

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

Ultimele articole

23 octombrie – Sfântul Apostol Iacov, ruda Domnului

23 octombrie – Sfântul Apostol Iacov, ruda Domnului

Acest Sfânt Iacob, numit fratele Domnului (Galateni 1, 19), a fost cel dintâi episcop al Ierusalimului. El nu face parte dintre cei 12 Apostoli ai Domnului, ci dintre cei 70, şi era numit frate al Domnului, ca şi Sfinţii Simeon (Simon), Iuda...

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Turda

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Turda

Clericii din Protopopiatul Ortodox Turda s-au reunit joi, 22 octombrie 2020, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Întâlnirea s-a desfășurat la Mănăstirea Mihai Vodă și a fost precedată de o slujbă de Te Deum, oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict...

Hramul Mănăstirii „Petru Rareș Vodă” din Ciceu-Corabia

Hramul Mănăstirii „Petru Rareș Vodă” din Ciceu-Corabia

Mănăstirea „Petru Rareș Vodă” din localitatea bistrițeană Ciceu-Corabia, Protopopiatul Beclean, și-a prăznuit miercuri, 21 octombrie 2020, ocrotitorii spirituali, pe Sfinţii Mărturisitori Ardeleni: Cuvioșii Visarion Sarai și Sofronie de la Cioara, Mucenicul Oprea...

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Beclean

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Beclean

Clericii din Protopopiatul Ortodox Beclean s-au reunit marți, 20 octombrie 2020, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Întâlnirea s-a desfășurat la Mănăstirea Dobric și a fost precedată de o slujbă de Te Deum, oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict...