A treia zi de Paști, sărbătorită în Parohia Cornești, Protopopiatul Huedin

de | mai 4, 2021 | Actualitatea religioasă

În a treia zi de Paști, marți, 4 mai 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Cornești, Protopopiatul Huedin. După obiceiul strămoșesc, la intrarea în sat, ierarhul a fost întâmpinat de o caleașcă trasă de cai.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, în biserica parohială cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” şi „Naşterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”, pr. prof. Vasile Stanciu, preotul paroh Dănuț Gheorghe Pintea, inspectorul financiar al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, arhidiaconul Gheorghe Eustratie Pintea, precum și alți clerici invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Ospățul credinței”. De asemenea, în cadrul omiliei, le-a vorbit celor prezenți despre prezența și descoperirea Domnului Hristos Cel înviat în Sfânta Liturghie, asemenea ucenicilor Luca și Cleopa.

 

În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Marius Popescu, pe seama Parohiei Aruncuta, Protopopiatul Cluj I.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sfântul Pantelimon” al Parohiei Cornești, dirijat de arhidiaconul Daniel Mocanu și Daniela Maja. La chinonic, interpreta de muzică populară Oana Bozga-Pintea a susținut un microrecital de pricesne.

La finalul Liturghiei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a sfințit Altarul de vară, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”, construit în curtea bisericii parohiale.

Pentru bogata activitate pastorală și administrativ-gospodărească desfășurată în parohie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a acordat parohului comunității din Cornești, pr. Dănuț Gheorghe Pintea, Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului. De asemenea, toți cei care s-au implicat în activitățile parohiei au primit diplome de aleasă cinstire.

La rându-i, părintele paroh i-a mulțumit Mitropolitului Andrei pentru prezență și i-a dăruit o cârjă arhierească.

 

Scurt istoric

Lucrările de construcție la noua biserică parohială din Cornești, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, au demarat în luna septembrie a anului 2010. Acestea au fost finalizate prin purtarea de grijă a preotului paroh Dănuţ Gheorghe Pintea, lăcașul de cult fiind sfințit la data de 14 mai 2017, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, alături de un sobor de ierarhi și preoți.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Ultimele articole

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

În Duminica a 19-a după Rusalii (Predica de pe munte – Iubirea vrăjmașilor), 2 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor...

Biserica Parohiei Turda Nouă II, târnosită de ÎPS Părinte Andrei

Biserica Parohiei Turda Nouă II, târnosită de ÎPS Părinte Andrei

La sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, sâmbătă, 1 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă a Parohiei Turda Nouă...