Absolvenții Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Promoția 2022, au depus jurământul de credință

de | iul. 1, 2022

Absolvenții specializărilor de licență și master din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au depus jurământul de credință ortodoxă.

Momentul solemn a avut loc vineri, 1 iulie 2022, în capela Facultății de Teologie Ortodoxă din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a decanului facultății, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, și a profesorilor instituției de învățământ teologic.

După săvârșirea unui Te Deum, oficiat de duhovnicul facultății, pr. Grigorie Foltiș, studenții absolvenți au depus jurământul de credință şi de fidelitate faţă de Biserica Ortodoxă.

La final, Părintele Episcop-vicar Benedict Bistrițeanul a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și a rostit un cuvânt de învăţătură, în cadrul căruia a vorbit despre importanța misiunii lor.

„Voi sunteți și pecetea apostoliei noastre, a dascălilor, care am încercat să vă indicăm direcția înspre Domnul. De aceea, momentul acesta are o solemnitatea aparte și m-aș bucura să-l rețineți sub această variantă: Hristos și-a pus pecetea asupra noastră și nu este nimic mai important pe lumea aceasta decât ca Hristos să ne numească ai Săi. (…) Vă transmitem binecuvântarea Părintelui Mitropolit Andrei, care nu a putut fi prezent alături de frățiile voastre și ne-a delegat pe noi să fim aici, dar asigurându-vă împreună de gândul nostru bun, de rugăciunile noastre și de nădejdea aceasta că  Dumnezeu acolo unde vă va pune de acum încolo, vă va ajuta să dați bună mărturie despre ceea ce s-a întâmplat în școala teologică și despre pecetea pe care El a pus-o asupra frățiilor voastre. Felicitări tuturor!”, a transmis PS Părinte Benedict.

 

În sesiunea iunie 2022 au susținut examenul de licență 52 de studenți si examenul de disertație 27 de masteranzi.

Scurt istoric al instituției de învățământ

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca îşi are începuturile în anul 1924, prin înfiinţarea Institutului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, de către vrednicul de pomenire Episcopul Nicolae Ivan.

După o istorie frământată, în care activitatea institutului a fost chiar sistată (între 1952-1990), potrivit protocoalelor încheiate între Ministerul Învăţământului şi Patriarhia Română, începând din anul universitar 1992-1993, Institutul Teologic din Cluj, reînființat în 1990, a fost integrat în Universitatea Babeş-Bolyai, primind numele de Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca.

Din luna decembrie a anului 2013, Facultatea de Teologie Orodoxă își desfășoară activitatea în Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, situat pe strada Episcop Nicolae Ivan, în cartierul Mărăști.

Piatra de temelie a Campusului a fost pusă pe 23 mai 2011. Clădirea noului sediu al Facultăţii de Teologie Ortodoxă este la ora actuală cea mai modernă din ţară, cu săli de curs, bibliotecă, capelă, laboratoare de restaurare și pictură, amfiteatre, o aulă modernă, cu peste 350 de locuri, și birouri pentru corpul profesoral.

Campusul este ridicat pe un teren de circa 5.000 de metri pătraţi oferit de Primăria Cluj-Napoca şi Consiliul Local Cluj-Napoca în memoria Episcopului Nicolae Ivan, ctitorul Eparhiei reînființate a Clujului şi a primei Academii Teologice Ortodoxe. Alături de noul sediu al Facultăţii de Teologie este construit un cămin pentru studenţi, cu o capacitate de 100 de locuri, inaugurat în anul 2016. În viitorul apropiat urmează a se construi un al doilea cămin.

Construcția întregului edificiu universitar a fost realizată prin implicarea directă și jertfelnică a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Astăzi, Facultatea oferă 4 specializări la nivel licență: Teologie Pastorală, Teologie Didactică, Teologie Asistență Socială și Artă sacră; 6 specializări la nivel master: Bioetica – Morală, Etică şi Deontologie, Consiliere Pastorală şi Asistenţă Psihosocială, Istoria religiilor – Geopolitica religiilor monoteiste (creștinism, iudaism, islam), Doctrină, Hermeneutică şi Istorie Bisericească, Pastoraţie şi viaţă liturgică, Artă Sacră – conservarea, restaurarea şi crearea bunurilor cultural; 11 specializări la nivel doctorat: Spiritualitate Ortodoxă, Muzică bisericească și Ritual, Teologia Vechiului Testament, cu elemente de arheologie biblică și limbă ebraică, Studiul biblic și exegetic al Noului Testament, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, cu noțiuni de paleografie, Misiologie și Ecumenism, Istorie Bisericească Universală, Morală Creștină, Teologie Pastorală și Drept Canonic Ortodox și Teologie Fundamentală (Apologetică).

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au reunit joi, 11 iulie 2024, în ședință de lucru. Întrunirea ierarhilor Bisericii noastre a fost găzduită în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei și a fost prezidată de Preafericitul Părinte...