Acad. Felix Unger: „Tot ceea ce facem noi trebuie să izvorască din Viață și din Dragoste”

de | mai 9, 2017

În perioada 8-9 mai 2017, la Bistrița s-a desfășurat cea de-a 16-a ediție a Seminarului de Medicină și Teologie, organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud și Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa.

Tema generală sub genericul căreia au avut loc comunicările din acest an a fost resacralizarea relaţiei medic-pacient. Acest subiect le-a oferit participanților ocazia de a dezbate teme legate de prelevarea şi transplantul de organe, consilierea duhovnicească în dialog cu psihologia, mărturisirea creştină în practica medicală, sau modalitățile prin care societatea ar putea reveni la practicile de sfinţenie ale vieţii.

Evenimentul s-a bucurat de participarea unui număr mare de cadre didactice universitare, cercetători, cadre medicale și invitați din țară și din străinătate, între care s-au numărat: Acad. Felix Unger (Austria), Daniel Benjamin Hinshaw (SUA), Alex Ștefănescu (București), Vasile Sebastian Dâncu (Cluj-Napoca), Gheorghe Borcean (București), Vasile Astărăstoae (Iași), Adrian Opre (Cluj-Napoca), Ovidiu Gavrilovici (Iași) etc.

În cea de-a doua zi a Seminarului, marți, 9 mai 2017, atenția auditoriului a fost concentrată asupra discursurilor unor personalități marcante a căror prezență a certificat din nou standardul ridicat al evenimentului organizat pentru al 16-lea an consecutiv la Bistrița. În mijlocul participanților s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, care a deschis seria manifestărilor cu o slujbă de Te Deum oficiată la ora 9:00, în incinta Hotelului Metropolis care a găzduit întregul eveniment.

Diferența dintre medicul de azi și cel din veacurile trecute

Acad. Felix Unger: „Tot ceea ce facem noi trebuie să izvorască din Viață și din Dragoste” „Am înțeles din genericul acestui simpozion că preocuparea de anul acesta este resacralizarea relației dintre medic și pacient. Cred că pentru a ajunge să realizăm acest obiectiv trebuie să pornim de la două premise: prima că există Dumnezeu și a doua că Dumnezeu l-a făcut pe om trup și suflet. Dacă aceste două premise le îmbrățișează și medicul de astăzi ca și cel din veacurile trecute relația dintre el și bolnav se va resacraliza”, a afirmat Mitropolitul Clujului.

 

 

 

Pledoarie pentru întoarcerea la sfințenia vieții

Începând cu ora 09:30, Înaltpreasfințitul Andrei, alături  de acad. Felix Unger, președintele Academiei de Științe și Arte din Salzburg și fostul vicepremier al României,  Vasile Sebastian Dâncu, a moderat sesiunea de comunicări intitulată Pledoarie pentru întoarcerea la sfințenia vieții.

Acad. Felix Unger: „Tot ceea ce facem noi trebuie să izvorască din Viață și din Dragoste”„M-a mișcat extrem de tare faptul că s-a săvârșit o slujbă la început. Nu am experimentat în întreaga mea viață academică săvârșirea unei slujbe înainte de o ședință. Cred că acest lucru ne introduce cu adevărat în spiritul acestei întâlniri. Eu nu sunt ortodox, eu sunt catolic, dar oricum, noi creștinii am construit Europa, iar Europa se sprijină fără îndoială pe valorile creștine. În cuvântul de deschidere s-a vorbit despre minunata valoare a dragostei iar acest lucru mă trimite cu gândul la Papa Benedict care a scris o carte minunată intitulată Deus caritas est, linia principală a acestei conferințe, deoarece tot ceea ce facem noi trebuie să izvorască din Viață și din Dragoste”, a declarat în cuvântul său,  președintele Academiei de Științe și Arte din Salzburg, acad. Felix Unger.

Primul transplant de inimă artificială din Europa este legat de numele său

Academicianul Felix Unger s-a născut la 2 martie 1946 în orașul austriac Klagenfurt și face parte din elita mondială a specialiștilor în boli cardiovasculare. A studiat medicina la Viena, unde a absolvit în anul 1971 ca elev al Prof. Dr. Fritz Kaindl. După absolvire, a practicat medicina la Clinica de chirurgie cardio-vasculară din capitala Austriei, dedicându-se studiului transplantului cardiac.

În anul 1986, Felix Unger a efectuat primul transplant de inimă artificială din Europa, fiind vorba de un substitut cu durată de functionare limitată, până la găsirea unui donator pentru transplant cardiac.

În anul 1990, a fost ales Președintele Academiei Europene pentru Ştiinte și Arte  (Academia Scientiarum et Artium Europaea), care este o societate de savanți și artiști cu 1700 de membri, din care 29 sunt laureați ai premiului Nobel.

Finalul Seminarului

Sesiunea de comunicări Pledoarie pentru întoarcerea la sfințenia vieții a fost urmată de un miniconcert de muzică psaltică susținut de Corala „Armonia” din Arhiepiscopia Tomisului.

Seminarul de Medicină și Teologie s-a încheiat cu întrebări, răspunsuri și concluzii, așa cum se cuvine unui eveniment de o asemenea anvergură. Comunicările susținute în cadrul secțiunilor simpozionului vor fi reunite în cadrul unui volum reprezentativ pentru cea de-a 16-a ediție a seminarului.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA