Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române în colaborare cu Societatea Română pentru Studii Bizantine și Muzeul Național de Artă al României organizează un colocviu internațional cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la prima ediție a Congresului de studii bizantine de la București.
Evenimentul, intitulat „Centenarul congreselor de studii bizantine (1924-2024), va avea loc în Sufrageria Regală din spațiile istorice ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 4-5 septembrie.
Manifestarea își propune să evidențieze importanța Congresului de bizantinologie de la București, organizat în 1924 de Nicolae Iorga, pentru dezvoltarea studiilor bizantine la nivel global și va reuni peste 20 de specialiști în domeniu din întreaga lume.
„Lucrările colocviului vor evidenția locul însemnat pe care știința românească l-a avut și continuă să-l aibă, după un secol, în cadrul studiilor bizantine, un domeniu de o însemnătate aparte pentru istoria culturii românești”, au transmis reprezentanții Academiei Române.
În deschiderea manifestării vor lua cuvântul: acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, prof. Antonio Rigo, președintele Asociației Internaționale de Studii Bizantine, dr. Călin-Alexiu Stegerean, directorul Muzeului Național de Artă al României, dr. Daniel Cain, directorul Institutul de Studii Sud-Est Europene, și dr. Andrei Timotin, președintele Societății Române de Studii Bizantine.
Accesul la eveniment este gratuit, în limita locurilor disponibile. Lucrările colocviului vor fi prezentate în limbile franceză și engleză și vor putea fi urmărite live pe platforma Zoom.
Datele de conectare la platformă urmează a fi transmise ulterior.
Foto credit: Muzeul Național de Artă al României