Academicianul Horia Colan, personalitate marcantă a științei și culturii românești, a trecut la cele veșnice

de | iul. 26, 2017

Distinsul Academician Prof. dr. ing. Horia Colan, personalitate marcantă a științei și culturii românești, a trecut la cele veșnice în seara zilei de luni, 24 iulie 2017. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei va oficia miercuri seara, de la ora 18:00, în capela Cimitirului Central o slujbă de priveghere. Joi dimineața trupul neînsuflețit al profesorului clujean va fi depus în foaierul Casei Universitarilor, unde la ora 10:30 va fi săvârșită slujba înmormântării. Toți cei ce l-au cunoscut sunt așteptați pe parcursul zilei de joi la Casa Universitarilor din Cluj, pentru a-i aduce un ultim omagiu și a-l conduce împreună cu familia pe drumul spre veșnicie.

Distinsă personalitate academică și științifică a lumii inginerești, Academicianul Horia Colan a trăit o viață pusă în slujba învățământului și cercetării științifice românești. Născut în Covasna, la 11 mai 1926, profesorul Horia Colan a fost academician, inginer, specialist în domeniul metalurgiei. A absolvit Facultatea de Electromecanică a Școlii Politehnice din Timișoara între 1944-1949, cu diploma de inginer mecanic și electrotehnic. În 1971 a obținut titlul de Doctor inginer în știința materialelor la Institutul Politehnic din Cluj-Napoca, devenind în același an profesor și șef al catedrei de Știința și Tehnologia Materialelor. A fost șeful Centrului de Cercetări pentru Metalurgia Pulberilor în perioada 1971-1985, iar în 1990 a fost numit Decan al  Facultății de Mecanică și apoi Rector al Institutului Politehnic din Cluj-Napoca. La 9 martie 1991 a fost primit membru corespondent al Academiei Române, iar pe 30 martie 2010 a devenit membru titular al acesteia. Exemplul creativității și al dăruirii profesionale ce l-au caracterizat, contribuția deosebită adusă lumii științifice naționale și internaționale, profesionalismul și implicarea, vor rămâne pentru noi o pildă statornică asupra vocației unui dascăl de excelență, a transmis colectivul de profesori al Universității Tehnice din Cluj.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor la Catedrala Ortodoxă din Turda

Liturghia Darurilor la Catedrala Ortodoxă din Turda

Miercuri seara, 27 martie 2024, de la ora 18:00, la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Turda, cunoscută și sub denumirea de „Catedrala Ortodoxă din Turda”, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului,...