Acoperământul Maicii Domnului – Hramul Mănăstirii clujene Florești

de | oct. 1, 2019

Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea clujeană Floreşti şi-a sărbătorit hramul marți, 1 octombrie 2019, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului şi a sute de pelerini.

Credincioșii au participat, încă din ajun, la un program liturgic special, ce a fost săvârșit la sfânta mănăstire cu ocazia sărbătoririi Acoperământului Maicii Domnului. Slujbele au început luni seara, de la ora 18:00, când a fost oficiată Slujba Privegherii.

În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi. Din sobor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui, duhovnicii Mănăstirii Florești – protosinghelul Visarion Pașca și protosinghelul Anastasie Berbecel, precum şi alţi preoţi invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Maica noastră, de-a pururi îndurerată”.

 

La final slujbei, Ierarhul l-a hirotesit -întru duhovnic pe preotul Vasile Cosmin Moldovan, parohul Bisericii din Archiud, Protopopiatul Bistrița.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor, dirijat de preoteasa Anca Parasca, din Parohia Tăuți, din imediata apropiere a mănăstirii, care a fondat acest cor în urmă cu zece ani.  La chinonic, preotul Ovidiu Ciprian Marțiș și un grup de credincioase din Salva, jud. Bistrița-Năsăud, au interpretat mai multe pricesne.

Aşezământul monahal cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” a fost ctitorit din iniţiativa preotului Vasile Fizeşan şi a familiei Beldea din Floreşti şi cu ajutorul credincioşilor. Piatra de temelie a fost pusă de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, în 20 noiembrie 1994. Complexul monahal cuprinde o biserică în stil bizantin, sfinţită în data de 18 aprilie 2010, un corp de chilii şi o trapeză. În prezent, se află în construcție altarul de vară, precum și alte anexe.

La Mănăstirea Floreşti viețuiesc 20 de maici, îndrumate de stareţa mănăstirii, stavrofora Teodora Câmpan, şi de părinții duhovnici: protosinghelul Visarion Paşca şi protosinghelul Anastasie Berbecel.

 

Activitatea filantropică a mănăstirii

În apropierea mănăstirii de la Floreşti se află Aşezământul Social „Sfântul Onufrie cel Mare”, destinat îngrijirii copiilor lipsiţi temporar sau definitiv de ocrotirea părinţilor. Piatra de temelie a fost pusă de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, în data de 12 iunie 2013.

Aşezământul Social „Sfântul Onufrie cel Mare” a fost acreditat în anul 2015 și cuprinde patru case de tip familial, așezământul fiind destinat ocrotirii, îngrijirii și asigurării unei dezvoltări armonioase a copiilor separați, temporar sau definitiv de familia lor. Serviciile oferite în cele patru case de tip familial sunt: servicii de găzduire; servicii de îngrijire: hrană, igienizare; servicii educative: educaţie informală, extracurriculară; dezvoltarea deprinderilor de viaţă şi sprijin în efectuarea temelor; servicii de consiliere socială a copilului şi a familiei; medierea relaţiei dintre copil şi membrii familiei acestuia; reprezentare şi mediere în relaţia cu autorităţile; sprijin material ocazional, în funcţie de nevoi.

Mai multe fotografii AICI   

Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea clujeană Floreşti şi-a sărbătorit hramul marți, 1 octombrie…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Marţi, 1 octombrie 2019

Credit foto: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA