Acorduri religioase, clasice și populare, la cea de-a VI-a ediție a Concertului anual al Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”

de | mart. 25, 2016

Sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai a fost neîncăpătoare la cea de-a șasea ediție a concertului Fundației Mitropolitul Bartolomeu ce a avut loc în seara praznicului Bunei Vestiri, în prezența Înaltpreasfințitului Andrei, Mitropolitul Clujului, a Înaltpreasfințitului Pavlos de Drama, a Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dar și a numeroși invitați între care s-au numărat oameni de cultură și academicieni, precum și a sute de clujeni._DSC0898

Cei prezenți au venit pentru a se bucura de muzică, așa cum și Mitropolitului Bartolomeu îi plăcea, acesta fiind unul din lucrurile pe care Înaltpreasfințitul Andrei l-a  subliniat la începutul discursului din această seară, accentuând faptul că Cvartetul Transilvan a fost mereu la sufletul vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu:

Discursul Înaltpreasfințitului Mitropolit Andrei din deschiderea spectacolului anual al Fundației Mitropolitul Bartolomeu, a fost urmat de o suită de creații religioase și populare în interpretarea corului Psalmodia Transylvanica, dirijat de decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.

_DSC0924Purtați de muzica atent aleasă a membrilor coralei, spectatorii au asistat apoi la o serie de mărturii și evocări despre Mitropolitul Bartolomeu, realizate de invitatul special al seri, conf. univ. dr.  Diana Câmpan de la Univseritatea „1 decembrie 1918” din Alba Iulia. Discursul emoționant a început cu recitarea versurilor poemului „Confessio” al Mitropolitului Bartolomeu și a continuat cu mai multe mărturii dar și aprecieri despre viața Înaltpreasfințitului Bartolomeu, dar și despre opera și bagajul cultural pe care l-a lăsat moștenire nouă tuturor.

Mult așteptatul concert al Cvartetului Transilvan a fost primit cu emoție de public, care a aplaudat generos la finalul fiecărui fragment din ariile selecționate de cei patru membri ai grupului, care, așa cum au declarat în deschidere, au dorit să rememoreze astfel ceea ce îi plăcea cel mai mult Mitropolitului Bartolomeu să asculte. Preț de 45 de minute, clujenii au fost purtați pe ritmuri de Haydn, Mozart, Beethoven sau Schubert, dar și pe binecunoscutele acorduri ale unor suite românești pe care sala le-a încurajat cu aplauze.

Concertul anual al Fundației „Mitropolitul Bartolomeu” s-a aflat la a VI-ea ediție. Fundația a fost înființată la dorința Mitropolitului de vrednică pomenire Bartolomeu, ca o continuare a activității sale de sprijinire a culturii românești.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...