Adunarea Eparhială a Episcopiei Maramureșului

de | feb. 7, 2016

Sâmbătă, 6 februarie 2016, sub preşedinţia ÎPS Arhiepiscop Justinian Chira, s-au desfăşurat, în Sala Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul a Catedralei Episcopale Sf. Treime din Baia Mare, lucrările Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, care au analizat întreaga activitate a eparhiei, din anul 2015, sub aspect economic, administrativ, cultural, patrimonial, social-filantropic, teologic-educaţional, canonico-juridic şi monahal. De la ora 8:00 s-a săvârşit Sfânta Liturghie, de către Preasfinţitul Dr. Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar, urmată de slujba de Te Deum.

Bilanţul activităţilor Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, structurate pe principalele sectoare de activitate, se prezintă astfel:

Evenimentul anului în eparhia noastră a fost aniversarea a 25 de ani de la reactivarea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului şi de la alegerea şi întronizarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Justinian Chira ca întâistătător al eparhiei noastre, eveniment ce a fost marcat  printr-o şedință solemnă în municipiul Satu Mare, la data de 12 septembrie 2015, şi prin săvârşirea Sfintei Liturghii de praznicul Intrării Maicii Domnului în biserică, avându-l în fruntea soborului slujitor pe Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei. Această aniversare a fost completată cu lansarea volumelor Chivote ale credinţei (monografie-album cu mănăstirile din eparhie) şi Istoria Bisericii Ortodoxe din Maramureş (întocmită de Prof. Dr. Nuțu Roşca), precum şi a unui număr aniversar al revistei eparhiale Graiul Bisericii Noastre.

Din rapoartele prezentate de consilierii şi inspectorii de resort, vă aducem spre ştiinţă următoarele:

Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, care cuprinde judeţele Maramureş şi Satu Mare, are un număr de 385 de parohii rurale şi 88 urbane, deservite de 573 clerici şi de alţi 18 preoţi caritativi, care activează în spitale, penitenciare sau instituţii ce aparţin de Ministerul Afacerilor Interne şi Administraţiei, precum şi 40 de mănăstiri şi schituri. Din totalul clericilor, 26 au titlul de doctor în teologie sau în alte domenii ale ştiinţei. În anul 2015 au fost hirotoniţi întru preot şi diacon un număr de 24 diaconi, 25 de clerici şi 10 mireni au fost distinşi pentru activitatea lor în folosul Bisericii, s-au pensionat un număr de 14 preoţi, 2 preoţi au trecut la cele veşnice, iar un număr de 6 clerici au fost sancţionaţi pentru abateri disciplinare.

Pe cuprinsul Eparhiei noastre sunt în construcţie: 90 biserici şi mănăstiri, Catedrala Episcopală, două sedii de Protopopiat şi 4 case parohiale. Lucrările la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare au ajuns la cota +65 m, urmând ca anul acesta, de sărbătoarea Rusaliilor, să fie fixată Crucea pe cupola principală. Se pictează un număr de 21 biserici.

Din punct de vedere al relaţiilor interconfesionale şi interreligioase, atmosfera dintre Biserica Ortodoxă şi celelalte culte şi religii a fost una de normalitate, constatându-se o îmbunătăţire a relaţiilor şi cu Biserica Greco-Catolică, deşi încă mai există procese pe rol cu privire la revendicarea unor bunuri patrimoniale.

În plan cultural, în editura Episcopiei noastre s-au tipărit Calendarul bisericesc, în mai multe variante, 4 numere din revista ”Graiul Bisericii Noastre”, revista ”Ortodoxia maramureşeană”, iar trei Parohii au editat propriile reviste. De asemenea, consemnăm apariția a unui număr de 9 cărţi în Editura eparhială sau în alte edituri.

Un simpozion de înaltă ţinută academică a avut loc la Mănăstirea Bârsana, în data de 11 iulie 2015, în organizarea Eparhiei noastre şi a Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei” Bucureşti – Măgurele, intitulat ”Colaborarea ştiinţifică Horia Hulubei – Yvette Cauchois şi spiritualitatea maramureşeană”.

Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa, desfăşurată în perioada 4-7 septembrie 2015, la Cluj-Napoca, a fost întregită şi cu un număr de 771 de tineri din eparhia noastră. De asemenea, anul trecut au fost organizate 34 tabere pentru copii şi tineri pe cuprinsul eparhiei noastre, cu peste 1.500 de participanţi, iar un număr de 15 elevi cu rezultate bune la învăţătură, dar cu situaţie financiară precară, au beneficiat de sprijin financiar sau cazare şi masă.

Legat de sectorul teologic-educaţional, amintim Întrunirea Colegiului Decanilor tuturor facultăţilor şi departamentelor de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română, ce a avut loc, în perioada 7-9 mai 2015, la Mănăstirea Bârsana.

În ceea ce priveşte dezbaterile privind promovarea propunerii de revizuire a Art. 48, alin. 1 din Constituţia României, în care căsătoria să fie definită ca uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului nădăjduieşte să sprijine Coaliţia pentru Familie şi Asociaţia Părinţilor pentru Ora de Religie în demersul lor prin strângerea a cel puţin 100.000 de semnături.

Episcopia Ortodoxă a Maramureșului şi Sătmarului, prin sectorul social-filantropic, a derulat suma de 4.267.042 lei, de care au beneficiat un număr de 11.009 persoane, ceea ce înseamnă suma de 387 lei/asistat/an. La toate acestea, dacă se mai adaugă masa oferită la diferite evenimente religioase şi pachetele pentru copii, rezultă că un număr de peste 57.500 de persoane au beneficiat de cel puţin un serviciu în cursul anului 2015.

Anul trecut au fost inaugurate următoarele proiecte sociale:

  1. Proiectul ”Economie socială – O şansă pentru fiecare” din Baia Mare, cu cele 3 structuri de economie socială, destinate persoanelor vulnerabile (Centrul de copiere ”Coresiana”; Curăţătoria ”Flori de crin”; Brutăria ”Pâinea vieții” la Recea).
  2. Proiectul ”Economie socială – Responsabilitate socială de la Nord la Sud” din Hoteni – Maramureş,  cu cele 2 structuri (Tradiţie şi creaţie Hoteni și Asociaţia pentru dezvoltare Hoteni), la care se mai adaugă Centrul pentru persoane cu nevoi speciale Hoteni.

Din Fondul Central Misionar s-a alocat suma de 46.500 lei pentru a fi ajutați preoţii din parohiile mai sărace.

La toate acestea, se mai adaugă slujbele de târnosire şi resfinţire de biserici săvârşite de Preasfinţia Sa Iustin Sigheteanul, precum şi participarea la diferite manifestări cultural-religioase.

Mulțumind lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra Eparhiei noastre, ne îndreptăm preţuirea către preoţii, monahii şi credincioşii Bisericii noastre strămoşeşti.

Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...