Adunarea generală a Asociației „Societatea Femeilor Ortodoxe” din Arhiepiscopia Clujului | Zeci de vârstnici au primit ajutor spiritual și material în anul 2023

de | mai 30, 2024

Joi, 30 mai 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat la Adunarea generală a Asociației „Societatea Femeilor Ortodoxe” din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. A fost prezentat bilanțul activităților din ultimul an și au fost prezentate proiectele pentru anul în curs. 

Întâlnirea a fost precedată de o slujbă de Te Deum, fiind săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, în paraclisul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”.

În continuare, în sala de evenimente de la Muzeul Mitropoliei Clujului, Părintele Mitropolit Andrei a prezidat lucrările Adunării generale a Asociației „Societatea Femeilor Ortodoxe” și a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit despre importanța misiunii femeii creștine în familie și în societatea contemporană.

În cadrul întâlnirii, directorul executiv al Asociației, doamna Ioniță Aura, a prezentat bilanțul activităților din ultimul an (aprilie 2023 – aprilie 2024) și au vorbit despre proiectele viitoare și perspectivele pentru anul în curs.

De asemenea, a avut loc alegerea noii conduceri, s-au votat câteva modificări la statutul asociației, precum și noile membre ale Comitetului director și un nou cenzor.

Au rostit alocuțiuni: doamna Mariana Lupea, în calitate de fost președinte, precum și noul președinte, doamna Adina Udrescu, care a vorbit despre importanța acestei asociații și a prezentat viziunea sa de viitor, subliniind nevoia de noi membre voluntare pentru bună desfășurare în continuare a activităților. Totodată, Mitropolitul Andrei a mulțumit doamnei Mariana Lupea, fost președinte al Asociației „Societatea Femeilor Ortodoxe”, pentru eforturile pe care le-a depus de-a lungul anilor în vederea bunei desfășurări a activităților, urând noii conduceri multe realizări frumoase.

Alături de membrii și voluntarii asociației, la întâlnire a fost prezent și duhovnicul Asociației „Societatea Femeilor Ortodoxe”  – preotul Florin-Cătălin Ghiț, care este și redactor-șef al Revistei Renașterea.

Scurt istoric

Asociația „Societatea Femeilor Ortodoxe” din Cluj-Napoca a fost înființată în anul 1921 ca un răspuns la nevoile umane postbelice, concentrându-se pe sprijinirea orfanilor și invalizilor de război, care se confruntau cu dificultăți materiale și emoționale majore în perioada de după Primul Război Mondial. Asociația a fost desfiinţată în perioada regimului comunist, în anul 1948, când a fost interzisă, în general, activitatea tuturor organizaţiilor Bisericii Ortodoxe Române. S-a reînfiinţat la iniţiativa vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu, în anul 1994, cu dorinţa de a continua activitatea deosebită pe care femeile ortodoxe au desfăşurat-o în perioada interbelică.

Începând din 1994 până în prezent, Asociația a desfăşurat o intensă activitate filantropică, iar astăzi deţine acreditare pentru activitatea de asistenţă a persoanelor vârstnice la domiciliu. Din 2001, Societatea Femeilor Ortodoxe este recunoscută oficial ca organizație non-profit de către Ministerul Muncii și al Solidarității Sociale, oferind servicii de asistență socială persoanelor adulte din comunitate. Astfel, derulează de 18 ani programul „Sfântul Vasile cel Mare”, dedicat asistării la domiciliu a persoanelor vârstnice și vulnerabile social. În prezent, prin programul „Sfântul Vasile cel Mare”, Asociaţia se îngrijește de 75 persoane nevoiașe din orașul Cluj-Napoca

Începând cu 1 septembrie 2021, după o pauză de doi ani din cauza pandemiei, activitatea Asociației de asistență în comunitate a fost reluată de o echipă nouă. Aceasta dorește dezvoltarea activității și implicarea unui număr cât mai mare de femei creștine dornice de misiune și de a se implica în ajutorarea vârstnicilor. Pentru mai multe detalii despre misiunea Asociației, precum și despre cum poți să te implici, accesează site-ul Ajută bătrânii Cluj.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au reunit joi, 11 iulie 2024, în ședință de lucru. Întrunirea ierarhilor Bisericii noastre a fost găzduită în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei și a fost prezidată de Preafericitul Părinte...