„Aici mă încarc… sănatate îi cer Maicii Domnului și pace în lume. Atât.”- Pelerini la Maica Domnului

de | aug. 14, 2022

Mii de pelerini din diferite părți ale țării înfruntă ploaia abătută în această după-amiază peste Mănăstirea Nicula și, așezați pe dealul din jurul așezământului monahal, adăpostiți sub umbrele, iau parte la toate slujbele oficiate pe altarul de vară.

Mulți au ajuns încă de zilele trecute la mănăstire, dar majoritatea au sosit astăzi, în ajunul Adormirii Maicii Domnului, în cadrul pelerinajului pe jos, din Gherla, până la mănăstire, un drum de aproximativ șapte kilometri. Numeroși pelerini așteaptă la rând, pentru a ajunge în biserica nouă și a se închina Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, căreia îi spun necazurile și îi înalță rugăciuni. Mulți dintre ei, aduc de acasă haine ale celor dragi și le ating de icoană.

Cu toții se bucură că și în acest an au ajuns la mănăstire și la Icoana Maicii Domnului.

„Vin din Bistrița, cu mama, din satul natal, Mititei”, spune o doamnă. „Este a doua oară când reușesc să vin în procesiune. E foarte important pentru mine, Maica Domnului mă ajută întotdeauna și mă bucur nespus că am ajuns, este deosebit.”

„Vin din județul Mureș, în fiecare an. Pentru mine, Sfântă Mărie este o sărbătoare de suflet O să-i cer Maicii Domnului sănătate și o să-i mulțumesc pentru toate câte ni le dă. Nu avem cuvinte să-i mai cerem nimic, de toate ne dă, dacă ne rugăm”, aflăm de la o altă credincioasă.

„Venim de la Cluj și acest pelerinaj este o ocazie de a ne gândi la rolul pe care Maica Domnului îl are în viața noastră, mijlocitoare către Domnul Hristos. Ne gândim la acest lucru, ne rugăm Maicii Sfinte și ne pegătim așa cum se cuvine de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului”, spune o familie prezentă la pelerinaj.

O altă participantă la pelerinaj spune că „o iubesc foarte mult pe Maica Domnului, o simțim în sufletul și-n inima noastră și dorim, prin această procesiune, să-i arătăm un strop din iubirea și dragostea noastră”.

„Este o comuniune cu ceilalți pelerini și iată, reușim să ne revedem după doi ani în care n-am mai avut această ocazie. Noi suntem din sudul țării și, neavând ocazia să venim atât de des aici, faptul că suntem prezenți acum, este o mare binecuvântare. Cu siguranță Maica Domnului a mijlocit să fim prezenți aici, la ea, și nici nu simțim oboseala după atâta drum… Vedem și tineri, și bătrâni, care merg bucuroși, nerăbdători, să se întâlnească, la mănăstire, cu Maica Domnului”, spune cu entuziams o altă familie.

„Pentru mine e prima dată când vin în pelerinaj, dar la mănăstire vin foarte des, deoarece sunt aproape, locuiesc în Gherla, și pot să stau lângă icoană cât doresc. Pelerinjul este un sacrificiu pentru Maica Sfântă, pentru a-i cere ajutorul pentru anul care urmează, să putem să ne ducem crucea”, mărturișeste o altă credincioasă, în timpul pelerinjului.

Eu, dacă vin la mănăstire, pot să mă duc un an de zile mai departe, spune doamna Dorina din Șomcutu Mic. „Aici mă încarc… Sănatate îi cer Maicii Domnului și pace în lume. Atât. ”

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

 

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...