Ajunul Praznicului Bunei Vestiri, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

de | mart. 24, 2023

Cu prilejul hramului Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, în ajunul Praznicului Bunei Vestiri, vineri seara, 24 martie 2023, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, începând cu ora 18:00, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Pavecernița Mare unită cu Litia, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, și a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

La finalul slujbei, Episcopul Nicodim a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit celor prezenţi despre însemnătatea Praznicului Bunei Vestiri pentru istoria mântuirii neamului omenesc. De asemenea, ierarhul a afirmat că „Maica Domnului este model de împlinire a poruncilor lui Dumnezeu și, prin smerenie, rămâne un exemplu pentru noi”.

 

Apoi, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un scurt cuvânt duhovnicesc și, la propunerea Preasfințitului Părinte Petroniu, a acordat Crucea Transilvană pentru clerici, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, arhidiaconului Bartolomeu Trofin, consilierul eparhial cu misiunea și protocolul al Episcopiei Sălajului.

Sărbătoarea va culmina sâmbătă, 25 martie, începând cu ora 9:30, când, în Catedrala Mitropolitană, va fi oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în sobor de șapte ierarhi, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit ANDREI, care împlinește 12 ani de slujire la Cluj. Alături de Mitropolitul Clujului vor sluji: Preasfinţitul Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte NICODIM, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte PETRONIU, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte NESTOR, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte BENEDICT BISTRIȚEANUL, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și Preasfinţitul Părinte GHERONTIE HUNEDOREANUL, Arhiereul-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Praznicul Bunei Vestiri are o semnificație aparte pentru Eparhia Clujului, fiind ziua în care, în urmă cu 17 ani, în anul 2006, a fost înființată Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior, din anul 2012, Mitropolia, Clujului, Maramureșului și Sălajului. Tot în acea zi a fost întronizat primul mitropolit al ei, vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania. După moartea sa, în anul 2011, tot într-o zi de 25 martie, a fost instalat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ca cel de-al doilea mitropolit al Clujului.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...