Al cincilea centru pentru vârstnici al Arhiepiscopiei Clujului, inaugurat la Maieru

de | oct. 23, 2015 | Actualitatea religioasă

Aproape 25 de vârstnici vor beneficia de îngrijire și găzduire în condiții de ultimă generație în localitatea bistrițeană Maieru. Aici a fost inaugurat joi, 22 octombrie 2015, Centrul rezidențial pentru vârstnici „Sfinții Zaharia și Elisabeta”, al cincilea al Arhiepiscopiei Clujului. Slujba de binecuvântare a centrului și a capelei amenajate în cadrul acestuia a debutat la ora 17:30 și a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului. La inaugurare au fost prezente oficialități locale și centrale, credincioși, precum și primii beneficiari ai serviciilor oferite de noul centru de vârstnici.

Grija de cei bătrâni, înseamnă a trăi creștinește

12170712_901028239973017_2058768645_nCu prilejul inaugurării Centrului de vârstnici „Sfinții Zaharia și Elisabeta”, Înaltpresfințitul Andrei a vorbit despre importanța pe care trebuie să o acordăm în îngrijirea celor bătrâni: „Cei ce au trăit creștinește și au gândit creștinește au luat foarte în serios cuvântul Mântuitorului în care ne îndeamnă să fim alături de cei însetați, flămânzi și în temniță. Noi ne bucurăm de orice realizare ce se face pe tărâm social. Sigur că misiunea noastră este una spirituală Dar acestei misiuni i se adaugă cea socială, pentru că cei ce iubesc Sfânta Scriptură și o citesc cu atenție află din Faptele Apostolilor că în prima perioadă creștină două lucruri erau preocuparea credincioșilor, pe de o parte participarea credincioșilor la Sfânta Liturghie și pe de altă parte filantropia, asistența socială”.

Peste 200 de vârstnici, îngrijiți în cadrul Arhiepiscopiei Clujului

Pentru implicarea în edificarea centrului de vârstnici de la Maieru, Mitropolitul Clujului a acordat distincții principalilor ctitori.

Ierarhul a oferit Crucea Transilvană domnului Niculiță Cîrlejan și ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni” primarului din Maieru, Vasile Dumitru. Tot pentru merite deosebite, părintele Dan Cismaș, directorul centrului a fost ridicat la rangul de iconom, iar părintele Marius Pintican, directorul Asociației „Filantropia Ortodoxă” filila a Bistrița, a fost distins cu rangul de iconom stavrofor.

În cadrul Centrului rezidențial pentru vârstnici „Sfinții Zaharia și Elisabeta” vor primi îngrijire 24 de bătrâni. În prezent, cele 5 centre rezidențiale pentru vârstnici care funcționează sub patronajul Arhiepiscopiei Clujului oferă îngrijire și asistență pentru peste 200 de beneficiari.

Ultimele articole

17 octombrie – Sf. Prooroc Oseea; Sf. Cuv. Mc. Andrei Criteanul Duminica a XXI-a după Rusalii (a Sf. Părinţi de la Sinodul al VII-lea Ecumenic; Pilda semănătorului; Rugăciunea lui Iisus)

17 octombrie – Sf. Prooroc Oseea; Sf. Cuv. Mc. Andrei Criteanul Duminica a XXI-a după Rusalii (a Sf. Părinţi de la Sinodul al VII-lea Ecumenic; Pilda semănătorului; Rugăciunea lui Iisus)

Misiunea profetică a a lui Oseea, fiul lui Beeri din seminția lui Isahar, s-a desfășurat în regatul Israel în timpul regelui Ieroboam al II-lea și a urmașilor lui, precum și în regatul Iuda în timpul regilor Uzia, Iotam, Ahaz și Ezechie (790-725 î. Hr.), fiind...

Despre Părintele Iosif Vatopedinul

Despre Părintele Iosif Vatopedinul

Când Gheronda Iosif a ajuns să aibă el însuși obște, le spunea părinților spre folos duhovnicesc, următorul lucru: „La prima mea mănăstire, munceam cel puțin 16 ore pe zi. Și cu toate acestea, am citit cu atenție tot Vechiul Testament de 3 ori. Am citit cele 14...