<span style='color:#B00000  ;font-size:14px;'>Amintiri din vatra satului</span> <br> Alex Pop, tânărul care toarce, urzește și țese costume populare</p>
<span style='color:#B00000  ;font-size:14px;'>Amintiri din vatra satului</span> <br> Alex Pop, tânărul care toarce, urzește și țese costume populare</p>

Amintiri din vatra satului
Alex Pop, tânărul care toarce, urzește și țese costume populare

A renunțat deocamdată la profesia de tehnician dentar și s-a apucat de țesut pânză. Toarce, urzește și pune războiul de țesut așa cum se făcea odinioară în gospodăriile țărănești. Despre Alex Pop este vorba, un tânăr originar din Sebiș, județul Arad, pasionat de tot ce ține de lumea satului de altădată.

„Am fost îndrăgostit dintotdeauna de tot ceea ce înseamnă viață de țăran, în special de meșteșugurile populare. În ultimii ani m-am specializat pe țesut și am colindat mai multe sate de unde am încercat să culeg informații despre cum se țesea mai demult și am stat de vorbă cu sute de femei bătrâne”, spune cu mândrie Alex.

A aflat prea puține lucruri deoarece aproape nimeni nu mai pune azi război, darmite să cunoască modele vechi de țesut pânza. Așa că a învățat mai mult singur. Din mâinile lui ies ștergare, fețe de masă, pânză de cânepă și de bumbac, costume populare și covoare. Ca să se poată întreține, merge prin țară la târguri, unde vinde o parte din ceea ce lucrează.

 

Alex Pop are 25 de ani și din 2010 locuiește la Timișoara. Deși a absolvit Facultatea de medicină dentară, spune că nu se regăsește în acest domeniu. Acum este student la Facultatea de Muzică din Timișoara. „Consider că fiecare are o chemare specială pe acest pământ și Dumnezeu creează un echilibru chemându-ne pe fiecare să activăm într-un anumit domeniu”, afirmă Alex.

Mai multe despre Alex Pop și despre pasiunea sa vă invit să aflați din cadrul emisiunii Amintiri din vatra satului.

Autor

Grigore Sâmboan

Absolvent al studiilor de Teologie și Jurnalism. Redactor-șef la Radio Renașterea.

Articole pe aceeași temă

Distribuie