Alex Pop, tânărul care toarce, urzește și țese costume populare

de | feb. 9, 2016

A renunțat deocamdată la profesia de tehnician dentar și s-a apucat de țesut pânză. Toarce, urzește și pune războiul de țesut așa cum se făcea odinioară în gospodăriile țărănești. Despre Alex Pop este vorba, un tânăr originar din Sebiș, județul Arad, pasionat de tot ce ține de lumea satului de altădată.

„Am fost îndrăgostit dintotdeauna de tot ceea ce înseamnă viață de țăran, în special de meșteșugurile populare. În ultimii ani m-am specializat pe țesut și am colindat mai multe sate de unde am încercat să culeg informații despre cum se țesea mai demult și am stat de vorbă cu sute de femei bătrâne”, spune cu mândrie Alex.

A aflat prea puține lucruri deoarece aproape nimeni nu mai pune azi război, darmite să cunoască modele vechi de țesut pânza. Așa că a învățat mai mult singur. Din mâinile lui ies ștergare, fețe de masă, pânză de cânepă și de bumbac, costume populare și covoare. Ca să se poată întreține, merge prin țară la târguri, unde vinde o parte din ceea ce lucrează.

[mom_video type=”youtube” id=”hjIu5aI_qrQ” ]

 

Alex Pop are 25 de ani și din 2010 locuiește la Timișoara. Deși a absolvit Facultatea de medicină dentară, spune că nu se regăsește în acest domeniu. Acum este student la Facultatea de Muzică din Timișoara. „Consider că fiecare are o chemare specială pe acest pământ și Dumnezeu creează un echilibru chemându-ne pe fiecare să activăm într-un anumit domeniu”, afirmă Alex.

Mai multe despre Alex Pop și despre pasiunea sa vă invit să aflați din cadrul emisiunii Amintiri din vatra satului.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Alex Pop, tânărul care toarce, urzește și țese costume populare
Alex Pop, tânărul care toarce, urzește și țese costume populare
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/grigore-samboan/" target="_self">Grigore Sâmboan</a>

Grigore Sâmboan

absolvent al studiilor de Teologie și Jurnalism redactor radio Renașterea

Mai multe

Misiunea Oastei Domnului la Cluj

Misiunea Oastei Domnului la Cluj

Părintele Petru Ioan Ilea și părintele Claudiu Precup, alături de invitații acestei ediții părintele Claudiu Melean și părintele Gelu Săvărășan vorbesc despre Oastea Domnului la centenar. Subiectul abordat în cadrul acestei ediții este Oastea Domnului la Cluj, mai...

Categoria Psalmilor Treptelor: Introducere

Categoria Psalmilor Treptelor: Introducere

Începând cu psalmul 119, în Psaltire debutează o categorie aparte de 15 psalmi (119-133), cunoscuți sub diferite denumiri: “cântările ascensiunii, psalmii treptelor, cântările suișului, cântări pentru trepte” etc. Unii exegeți sunt de părere că David a adunat toți...