Altarul de vară și capela mortuară din Chiuza, sfințite de Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul

de | oct. 24, 2021

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Duminica a 23-a după Rusalii (Vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor), 24 octombrie 2021, în Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Chiuza, Protopopiatul Năsăud. Cu acest prilej, ierarhul a sfințit Altarul de vară și capela mortuară din localitate.

De la ora 10:00, în biserica parohială, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici, în prezența a numeroși credincioși și a oficialităților locale. Din sobor au făcut parte: protopopul de Năsăud, preotul Ioan Dâmbu, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Iancu-Ionuț Buda, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, PS Părinte Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a îndemnat „să nu ne lăsăm de Domnul”, explicând că lucrarea diavolului este să ne separe și să ne îndepărteze de Dumnezeu.

La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Valer Sorin Igna, pe seama Parohiei Sântioana, Protopopiatul Gherla. De asemenea, a rostit o ectenie pentru Episcopul Gurie Georgiu și Episcopul Vasile Flueraș.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La chinonic, corul parohiei a interpretat mai multe pricesne.

După oficierea Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a sfințit Altarul de vară, construit în curtea bisericii parohiale, precum și capela mortuară din localitate, ridicată cu sprijinul credincioșilor și al Primăriei Chiuza.

Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Benedict Bistrițeanul i-a acordat primarului comunei Chiuza, Grigore Bradea, Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni.

 

Scurt istoric

Biserica Parohiei Chiuza, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, a fost zidită între anii 1877-1882, pe locul vechii biserici din lemn, în timpul păstoririi preotului Ioan Mureşan. Catapeteasma a fost executată între anii 1894-1896, iar prima pictură interioară s-a realizat între anii 1924-1927, după care a fost refăcută în totalitate în anul 1976. Biserica a fost sfinţită la data de 17 septembrie 1967, de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu.

De-a lungul vremii, lăcașul de cult a fost reabilitat și înfrumusețat, atât la exterior, cât şi la interior, fiind resfințit la data de 5 octombrie 1997. În anul 1976, prin străduinţa preotului Maftei Mureşan şi a comunităţii din Chiuza s-a construit şi o casă parohială.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...