Ambulanță pentru Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca

de | mai 29, 2020

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, care asistă anual aproximativ 700 de persoane aflate în stadii avansate de boală, a primit o ambulanță specială pentru transportul pacienților de la domiciliu.

Acest lucru a fost posibil în urma proiectului comunitar „O ambulanță pentru Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”, inițiat de un grup de tineri clujeni inimoși.

Predarea oficială a ambulanței a avut loc joi, 28 mai 2020, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Ambulanță pentru Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca

Ambulanța este de tip A1, destinată transportului medical neasistat și dotată cu echipamente necesare pentru acordarea primului ajutor. Necesitatea achiziționării acesteia s-a dovedit a fi o prioritate, atât pentru pacienți cât, mai ales, pentru personalul medical, care se luptă ca serviciile oferite de centru să fie prompte, în sprijinul nevoilor pe care bolnavii le au, spune pr. dr. Bogdan Chiorean, directorul centrului.

Pentru transportul neasistat al unui pacient de la domiciliu, sau de la un spital la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”, sunt necesare câteva ore de așteptare. Pentru omul sănătos nu-i un capăt de lume, cel mult se enervează. Dar când durerea e prezentă, sau când ai nevoie de 7 fiole de morfină ca să schimbi un scutec, clipele devin veșnicie, iar răbdarea nu mai găsește clauze atenuante. Mi-a fost jenă de multe ori să le spun familiilor pacienților că-i nevoie să apeleze la servicii private de ambulanță. O dată am încercat, apoi m-am lecuit. Doamna m-a întrebat dacă 150 lei pentru 2 km mi se pare puțin? (acum e 250-350 lei în interiorul orașului).

Ideea achiziționării acestei ambulanțe i-a aparținut doamnei Anca Pintilie. Ei i s-au alăturat actori, oameni ai muzicii, iubitori ai artelor plastice, fani/producători ai berii și cidrului artizanal și mulți, mulți alți reprezentanți ai societății civile, care și-au unit forțele pentru a veni în sprijinul unor oameni pentru care clipa chiar contează.

Au fost organizate mai multe evenimente (amintesc câteva: „Duelul Viorilor”, „Menajeria de sticlă”, „Sogno” – maestrul Florin Estefan, „Declarație” – actrița Elena Ivanca, „Concert’n 4-1+2” – Ada Milea, „Battle Cidru vs. Bere” – Harvester & Kutuma) prin care s-a obținut suma necesară cumpărăprii, dotării și autorizării unei ambulanțe tip A1. Bunul Dumnezeu să le răsplătească tuturor celor implicați!

Ambulanță pentru Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului acordă gratuit asistență medicală pentru bolnavii aflați în stadiul terminal, atât la sediu, în regim de spitalizare continuă, cât și ambulatoriu. Unitatea medicală dispunde de 40 de paturi (20 de saloane a câte 2 paturi fiecare) în regim de spitalizare continuă, farmacie, un centru de zi, un paraclis şi o sală de conferinţe. Echipa este formată din 50 de persoane: medici, farmacist, asistenți medicali, infirmieri, asistenți sociali, psiholog, preot și personal administrativ. Lor li se alătură constant un număr de 25 de voluntari, de diverse profesii.

În anul 2018, în cadrul centrului, a fost înființată și o Școală Postliceală Sanitară, ce poartă numele aceluiași sfânt ocrotitor.

 

 

 

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Ambulanță pentru Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Societate
Trenurile Soarelui 2024

Trenurile Soarelui 2024

Din 14/15 iunie 2024, CFR Călători dă startul programului estival de transport „Trenurile Soarelui”. Turiștii vor avea la dispoziție 30 de trenuri ce vor asigura zilnic legături directe din toată țara cu stațiunile de la Marea Neagră și cu Delta Dunării până la data...

Zilele Horticulturii Clujene, ediția a III-a

Zilele Horticulturii Clujene, ediția a III-a

Cea de-a III-a ediție a Zilelor Horticulturii Clujene - eveniment organizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală - se va desfășura, în perioada17-19 mai (orele...

ExpoTech@UTCN: o incursiune în universul inovației

ExpoTech@UTCN: o incursiune în universul inovației

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) se înscrie și în acest an în circuitul evenimentului ”Noaptea Muzeelor” cu ExpoTech@UTCN și invită publicul larg la o incursiune în universul inovației și tehnologiei. Expoziția va fi găzduită pentru prima dată în incinta...

UMF Cluj Technology Transfer Days 2024

UMF Cluj Technology Transfer Days 2024

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca organizează, în perioada 14-15 mai 2024, cea de-a treia ediție a evenimentului „UMF Cluj Technology Transfer Days”. Evenimentul se desfășoară în cadrul proiectului „PROGRES - Creșterea performanțelor...

Un nou program de Inginerie Medicală la UBB

Un nou program de Inginerie Medicală la UBB

Universitatea Babeș-Bolyai anunță că va avea, începând din anul universitar 2024-2025, un program de licență în Inginerie Medicală, completându-și astfel programele UBBMed relevante pentru sănătate-medicină din cadrul UBB School of Health, după modele similare de...

Inaugurarea noului Spital de Psihiatrie Pediatrică

Inaugurarea noului Spital de Psihiatrie Pediatrică

Consiliul Județean a construit primul spital de la 0, unic la nivel național din punct de vedere funcțional și al facilităților de care dispune Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a inaugurat marți, 14 mai 2024, Ambulatoriul Clinic de Psihiatrie...