Ample evenimente în județul Cluj, la 157 de ani de la Unirea Principatelor Române

de | ian. 24, 2016

Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită în județul Cluj prin ample evenimente.

În municipiul Cluj-Napoca, imediat după Sfânta Liturghie, de la ora 12:30, la bustul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza a debutat ceremonialul militar-religios. ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, a rostit o rugăciune de binecuvântare a poporului român, dar și a conductorilor acestei țări. La final a vorbit despre darul unității, îndemnându-i pe clujenii prezenți să păstreze cu sfințenie ceea ce au primit de la înaintașii lor:

[mom_video type=”youtube” id=”Nkl4t1NNH-4″ width=”1024″ height=”640″]

La ceremonie au luat parte sute de clujeni, unii îmbrăcați în costume tradiționale, precum și oficialități militare și județene. Prefectul județului Cluj, Gheorghe Vușcan a transmis și el un mesaj de pace și solidaritate tuturor românilor :

După intonarea imnului național și slujba religioasă, reprezentanții diferitelor instituții publice au depus coroane de flori la bustul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. A urmat o ceremonie militară a comandamentului Diviziei 4 Infanterie ‘Gemina, precum şi defilarea gărzii de onoare.  Manifestarea s-a încheiat la Cluj cu tradiționala Horă a Unirii, în care s-au prins toți cei prezenți.

În Piaţa Unirii, la ora 16:00 a început un spectacol de muzică populară organizat de primărie, cu participarea artiştilor Ioana Şteţco, Ionuţ Koblicska, Vlăduţa Lupău, Silviu Adrian Popa, Lucia Potra, Amalia Chiper, Felix Gălan, Ioan Dordoi, Adriana Anghel, Tudor Furdui Iancu, Ovidiu Purdea Someş și Ansamblul folcloric „Dor Transilvan”. Tinerii interpreți au fost acompaniați de Orchestra „Regal Transilvan”. Programul dedicat Zilei de 24 Ianuarie s-a încheiat la Cluj-Napoca cu un spectacol de artificii, ce a avut loc de la ora 20.00, în Piaţa Unirii.

Şi în celelalte oraşe şi municipii din judeţul Cluj, autorităţile au pregătit evenimente care să marcheze împlinirea a 157 de ani de la Mica Unire.

Astfel, Primăria municipiului Turda, Consiliul Local al Municipiului Turda şi Casa Municipală de Cultură a organizat de la ora 17.00, un spectacol folcloric dedicat Unirii Principatelor Române, pe scena Teatrului „Aureliu Manea”. Pe platoul din faţa Primăriei Municipiului Turda, de la ora 18:30 cei prezenţi au luat parte la Hora Unirii, iar în jurul orei 18.40, în aceeaşi locaţie, au putut asista la focul de artificii pregătit de către organizatori. Primăria şi Consiliul Local Câmpia Turzii a organizat și evenimentul cultural intitulat „Hai să dăm mână cu mână”. Evenimentul s-a desfăşurat la Palatul Cultural „Ionel Floaşiu”, în sala de spectacole „Mircea Mihăşan”, începând cu ora 16.00. Manifestările s-au încheiat cu Hora Unirii, cu participarea Fanfarei Promenada în Piaţa Tricolorului.

În municipiul Dej, de la ora 13.00, în Sala Mare a Primăriei a avut loc o sesiune de comunicări în cadrul simpozionului „Unirea Principatelor Române”, urmată de un moment artistic susţinut de ansamblul folcloric „Someşana” al Casei Municipale de Cultură Dej. Primăria municipiul Gherla a organizat o expoziţie de carte dedicată Zilei Unirii Principatelor Române, iar la Casa Municipală de Cultură a avut loc un spectacol artistic, cu participarea Ansamblului folcloric „Ardealul” şi fanfara din localitate.

La Bistrița manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Române au debutat la ora 12:30 la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii. A fost oficiat un ceremonial militar-religios, s-a intonat imnul național și au fost depuse coroane de flori la bustul domnitorului. În finalul evenimentului Centrul Cultural Municipal a organizat un spectacol folcloric susținut de Ansamblul „Cununa de pe Someș”, alături de mai mulți soliști, printre care îndrăgita interpretă de muzică populară, Sava Negrean Brudașcu.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...