Amvon, Predici cu destinaţie şi destinatari

de | mart. 18, 2017

Volumul II al colecției de predici „Amvon”, scris de arhimandritul Dumitru Cobzaru, a fost lansat astăzi, 18 martie 2017 și cuprinde nouăzeci şi trei de cuvântări.  Apărut, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, la Editura „Renaşterea” a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, volumul cuprinde predici la Praznicele Împărătești și ale Maicii Domnului și este prefațat de Părintele Iustin Tira, Vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului.

Amvon, Predici cu destinaţie şi destinatariArhimandritul Dumitru Cobzaru, deja cunoscut în peisajul publicistic local şi cel naţional datorită volumelor de predici, a celor monografice şi a celor evocative publicate, își sărbătorește astfel ziua de naștere aniversând patru decenii şi jumătate de viaţă. Așa cum și-a obișnuit deja cititorii, Părintele Dumitru oferă cuvinte de folos pentru suflet, rostite liber în faţa credincioşilor, fie în Catedrala mitropolitană, fie la Mânăstirea Nicula, fie în alte biserici de mir şi mânăstiri în care părintele Dumitru a împărtăşit Cuvântul lui Dumnezeu de-a lungul celor douăzeci şi cinci de ani de vrednică slujire pastoral-misionară.

„Candelă pentru minte și inimă”

Părintele Iustin Tira apreciează că în volumul al doilea de predici semnate de arhimandritul Dumitru Cobzaru se găsesc cuvinte devenite „pâine duhovnicească”, subliniind multiplele valenţe ale publicisticii omiletice, insistând asupra faptului că, deşi nu au fost scrise cu scopul de a fi tipărite, predicile se constituie într-o valoroasă contribuţie teologică şi într-un model pentru preoţii tineri. Valoarea lor constă în tema inspirat aleasă, în conţinutul consistent şi exprimat cu limpezime (fraza curge lin din cea anterioară), în argumentaţia scripturistică şi patristică folosită cumpătat şi în logica impecabilă.

Amvon, Predici cu destinaţie şi destinatariFără să-şi propună, predicile părintelui Dumitru Cobzaru pot să fie modele şi sursă de inspiraţie pentru candidaţii la preoţie, dar mai ales pentru tinerii preoţi, ca şi pentru cei mai puţin tineri, pe care îndatoririle pastoral-misionare îi pun să-L vestească pe Domnul Hristos şi Evanghelia Sa, nu numai în cadrul Sfintei Liturghii, ci şi în alte multe şi diverse ocazii. Câte ocazii, atâtea prilejuri de a pune în mintea şi la inima omului Cuvântul lui Dumnezeu! În acest sens, cuvântările părintelui Dumitru pot fi aşezate în rândul „cărţilor de pedagogie duhovnicească”, cum le numeşte un dascăl de teologie, părintele profesor Vasile Gordon.

Parcurgând o bună parte dintre predicile la Praznicele Împărăteşti şi la Sărbătorile Maicii Domnului, publicate în volumele anterioare de predici şi adunate, acum, în AMVON, ca unul dintre cei preocupaţi de îndatorirea sacerdotală de a propovădui şi de a transmite, spre mintea şi inima creştinului, Evanghelia şi învăţătura de credinţă a Bisericii lui Hristos, cred că predicile şi cuvântările părintelui arhimandrit Dumitru Cobzaru sunt, pentru unii, şi pot să devină, pentru alţii, o adevărată candelă pentru minte şi inimă. Pentru mine, sunt.”

Volumul I a fost lansat în 2016 la Muzeul Mitropoliei Clujului și conține predici la duminicile de peste an.

Amvon, Predici cu destinaţie şi destinatariNăscut în data de 18 martie a anului 1972, părintele Dumitru Cobzaru a fost, vreme de mai mulţi ani ctitorul mănăstirii ,,Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, unde s-a preocupat de întreţinerea locaşului monastic şi de construirea noii biserici a mănăstirii. În present este exarhul mânăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului şi slujitorul al Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca.

În ultimii ani, dânsul a publicat patru volume de predici, unul dedicat ucenicului plecat prematur dintre noi, Tudor-Claudiu Taloş, o monografie a mănăstirii pe care a condus-o vreme de mai mulţi ani, ce a cunoscut deja 6 ediţii, şi un volum de corespondenţă.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...