Aniversare în Mitropolia Clujului. ÎPS Andrei împlinește 30 de ani de la hirotonia întru arhiereu

de | feb. 24, 2020 | Actualitatea religioasă

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, aniversează 30 de ani de la hirotonia întru arhiereu. Cu această ocazie, ierarhul va oficia marți, 25 februarie 2020, Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, înconjurat de un sobor de arhierei:  Înaltpreasfințitul Timotei, arhiepiscop al Aradului, Preasfințitul Ignatie, episcopul Hușilor, Preasfințitul Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfințitul Petroniu, episcopul Sălajului, Preasfințitul Macarie, episcopul Europei de Nord, Preasfințitul Benedict Bistrițeanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, și Preasfințitul Timotei Sătmăreanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, alături de preoți și diaconi. Slujba va fi transmisă în direct pe frecvențele radio Renașterea.

Hirotonia IPS Andrei întru arhiereu - 25 februarie 1990

Hirotonia IPS Andrei întru arhiereu – 25 februarie 1990

Hirotonia IPS Andrei întru arhiereu - 25 februarie 1990

Hirotonia IPS Andrei întru arhiereu – 25 februarie 1990

Credincioși asistând la hirotonia IPS Andrei întru arhiereu - 25 februarie 1990

Credincioși asistând la hirotonia IPS Andrei întru arhiereu – 25 februarie 1990

Născut la 24 ianuarie 1949, în Oarța de Sus, județul Maramureș, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a fost hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, la 25 februarie 1990. În 4 martie același an a fost numit episcop-locotenent al Episcopiei Alba Iuliei, iar din luna iunie a devenit episcop titular.

În 16 iulie 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop. În 18 martie 2011 a fost ales, de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în scaunul vacant de arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, fiind instalat de către patriarhul Daniel, la data de 25 martie, de praznicul Bunei Vestiri, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. După reorganizarea administrativ-bisericească din Transilvania, este mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, cu reședința mitropolitană la Cluj-Napoca.

Zilele Artei Bizantine – ediția a XIX-a (5-6 octombrie 2023)

Zilele Artei Bizantine – ediția a XIX-a (5-6 octombrie 2023)

Ajunse la cea de-a XIX-a ediție, „Zilele Artei Bizantine” se vor desfășura la Cluj-Napoca în perioada 5-6 octombrie 2023, în seria de evenimente numărându-se participarea grupului „Sfântul Ioan Damaschinul”, dirijat cu acest prilej de către Prof. Univ. Dr. Grigorios...