Aniversarea a 10 ani de la înființarea Asociației Tinerilor Creștini Ortodocși (ATCOR) Cluj

de | feb. 25, 2023

Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Români (ATCOR) Cluj a aniversat în luna februarie 2023 împlinirea a 10 ani de când organizează activități de tineret în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Cu acest prilej, în perioada 24-26 februarie, ATCOR Cluj organizează mai multe manifestări dedicate celor implicați în activitățile de tineret: clerici, mireni și tineri cu vârste cuprinse între 12 și 35 de ani.

Evenimentul aniversar a debutat vineri, 24 februarie, în sala „Episcop Nicolae Ivan” din incinta Centrului Eparhial, unde au fost organizate jocuri de grup și de societate, precum și o seară de cântece folk, cu acompaniament de chitară și ukulele. În cadrul manifestării, tinerii au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Ierarhul le-a adresat un cuvânt de învățătură și le-a oferit câteva modele de viețuire creștină, pornind de la exemplul Sfântului Proroc Daniel și a sfinților trei tineri: Anania, Azaria și Misail. Totodată, i-a felicitat pentru numeroasele activități desfășurate în cei zece ani de la înființarea asociației de tineret și le-a oferit cărți duhovnicești.

Sâmbătă seara, 25 februarie, la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, de la ora 19:00, a avut loc evenimentul festiv dedicat sărbătoririi celor 10 ani de activitate a ATCOR Cluj.

În paraclisul instituției de învățământ teologic, în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a  fost oficiat un Te Deum. Apoi, în aula facultății, ierarhul le-a adresat tinerilor un cuvânt de învățătură, a apreciat activitatea dinamică din cei zece ani de activitate și i-a felicitat pe toți cei implicați în proiectele asociației.

Apoi, fondatorul și președintele ATCOR Cluj, Radu Copil, a prezentat un sumar al activităților din cei 10 ani de la înființarea asociației, iar despre experiența din numeroasele tabere de tineret a vorbit Anamaria Călugăr, mamă a doi copii și voluntar senior în cadrul ATCOR Cluj, cu peste 20 de tabere la activ.

Seara s-a încheiat cu un concert de muzică folk, cu acompaniament de chitară și violoncel, susținut de grupul vocal instrumental „Prieteni de poveste” al ATCOR Cluj. Apoi, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul i-a binecuvântat pe fiecare în parte și le-a oferit cărți duhovnicești.

Evenimentul a fost moderat și prezentat de Oana Raluca Băilă, vicepreședintele ATCOR Cluj și inspector eparhial pentru activitățile cu tinerii din județul Cluj.

Tot sâmbătă, în intervalul 11:00-13:00, s-a desfășurat jocul-concurs „Vânătoare de comori în țarina Clujului”. Probele au avut loc la cele mai importante vestigii și puncte de interes geografic, istoric sau duhovnicesc din centrul orașului. Între orele 16:30-19:00, la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, tinerii au participat la jocuri de grup și au interpretat cântece religioase și de tabără. De asemenea, mai mulți invitați speciali le-au vorbit despre voluntariatul creștin și activitățile de tineret în tinda Bisericii.

Duminică, 26 februarie, manifestarea aniversară va culmina cu Liturghia Tinerilor, ce va avea loc la Biserica „Schimbarea la Față” de pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca. Răspunsurile liturgice vor fi date de tinerii din ATCOR Cluj, iar cuvântul de învățătură va fi rostit de pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, directorul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca și cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu.

Scurt istoric

Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși (ATCOR) a fost înființată printr-o hotărâre a Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, din data de 19 februarie 2013, pentru a dezvolta activitățile de tineret din cele trei Eparhii: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Episcopia Maramureșului și Sătmarului și Episcopia Sălajului.

În Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, ATCOR oferă tinerilor din județele Cluj și Bistrița-Năsăud oportunităţi de dezvoltare activă și armonioasă, generatoare de schimbări pozitive. De asemenea, promovează valorile și morala creștin-ortodoxă, precum și o atitudine ecologică în rândul tinerilor.

De-a lungul timpului, ATCOR Cluj a organizat ateliere și seri de socializare, conferințe, convorbiri duhovnicești, tabere de tineret, pelerinaje, a ajutat la organizarea Întâlnirilor Tineretului Ortodox (ITO) etc.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa și Darius Echim

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...