Aniversarea a 10 ani de la înființarea Parohiei „Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu” din Florești

de | mai 14, 2023

În Duminica a 5-a după Paști (a Samarinencei), 14 mai 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia „Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu” din Florești, județul Cluj, cu prilejul împlinirii a 10 ani de la înființarea parohiei.

De la ora 10:00, în paraclisul parohiei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut protopopul de Cluj I – preotul Dan Hognogi, secretarul de cabinel al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Dănuț Gorgan și alți preoți invitați.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Synavlia” din Cluj-Napoca.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Episcop-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură pe tema „Cum se apropie Domnul de noi”.

 

La finalul cuvântului, ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre familia creștină, cu ocazia Zilei Naționale a Familiei Creștine, marcată duminica aceasta în Biserica Ortodoxă.

Ziua Internaţională a Familiei este marcată anual în lume în data de 15 mai, iar Biserica Ortodoxă Română, în duminica cea mai apropiată de această dată, sărbătorește o zi națională a familiei: Duminica Familiei Creștine.

La finalul slujbei, părintele paroh Dănuț Gorgan a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare. În semn de prețuire și respect, din partea comunității parohiale, ierarhului i-a oferit o diplomă și o plachetă aniversară, cu prilejul împlinirii a 10 ani de la înființarea parohiei.

La Sfânta Liturghie au fost prezente oficialități civile și militare, precum și numeroși credincioși. O parte din cei prezenți au participat la slujbă în proximitatea paraclisului.

Scurt istoric

Parohia „Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu” din Florești a fost înființată în luna aprilie 2013, desprinzându-se din Parohia „Sfântul Dumitru”, datorită creșterii numărului de credincioși. În prezent, noua biserică parohială, situată în partea de sud-vest a localităţii Floreşti, se află în proces de construcție, iar slujbele se desfășoară într-un paraclis provizoriu.

În cadrul parohiei se desfășoară multe activități catehetice, culturale și socio-educative cu și pentru copii, în cadrul proiectului „Copilărie binecuvântată”, care se desfăşoară în fiecare zi de sâmbătă. Astfel, copiii lecturează din Sfânta Scriptură şi din Vieţile Sfinţilor, participă la ateliere de desen, pictură şi modelaj, ateliere de teatru religios, jocuri şi concursuri interactive, excursii şi pelerinaje.

Comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Dănuţ Gheorghe Gordan.

Comuna Florești, județul Cluj, aflată la doar 3 km de municipiul Cluj-Napoca, a avut cea mai mare creștere a populației din toată România, fiind totodată cea mai mare comună din țară. În ultimii 15 ani, populația a crescut de la 7.600 de locuitori, câți erau în 2007, la peste 50.000 de locuitori, cât se preconizează că ar fi în prezent.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...