Aniversarea a 22 de ani de la înființarea Programului de informare și consiliere în adicții „Sf. Dimitrie Basarabov” din Cluj-Napoca

de | oct. 24, 2022 | Actualitatea religioasă

Programul de informare și consiliere în adicții „Sfântul Dimitrie Basarabov” al Arhiepiscopiei Clujului a organizat luni, 24 octombrie 2022, evenimentul „Ziua Porților Deschise”, cu prilejul sărbătoririi sfântului ocrotitor și aniversării a 22 de ani de activitate.

Evenimentul a avut loc la Centrul de evaluare, prevenire și consiliere antidrog „Casa Albă”, de pe strada Salcâmului, nr. 20, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a angajaților, colaboratorilor și a altor invitați.

În deschiderea evenimentului, de la ora 10:00, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat un Te Deum și le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură despre importanța păstrării unei vieți departe de tentațiile și ispitele lumii de azi. De asemenea, ierarhul a apreciat activitatea rodnică a celor care se ocupă de programul de informare și consiliere în adicții.

Manifestarea a continuat cu un moment de socializare cu prietenii, colaboratorii și persoanele aflate în recuperare. De asemenea, a fost organizat un grup de recuperare din adicții, în care au fost discutate diferite probleme cu care se confruntă persoanele dependente, dar și membrii familiilor lor. Ziua s-a încheiat cu o agapă creștină, conform coordonatorului programului de informare și consiliere în adicții, Claudia Varga.

Scurt istoric

Programul de informare și consiliere în adicții „Sfântul Dimitrie Basarabov” funcţionează din anul 2000, fiind înființat cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Mitropolitului Bartolomeu Anania, în cadrul Asociației Filantropice Medical-Creștine „Christiana” – filiala Cluj, aflată sub patronajul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului. Acest program a apărut în urma unui parteneriat dintre Arhiepiscopia Clujului şi Centrul Misionar Creştin Ortodox din S.U.A.

Programul „Sfântul Dimitrie Basarabov” își desfășoară activitatea în două centre de servicii sociale specializate în recuperarea din abuzul și dependența de substanțe și comportamente: Centrul de evaluare, prevenire și consiliere antidrog „Casa Albă” (centru de zi), situat pe strada Salcâmului, nr. 20; și Centrul de servicii de asistență comunitară în adicții „Răscruci”, situat pe strada Ion Meşter, nr. 10. Acestea sunt licențiate de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale și abilitate de Direcția Națională de Probațiune.

Programul are misiunea de a oferi servicii de reabilitare celor care se confruntă cu probleme de adicții (alcool, droguri etc), precum și de a informa și oferi soluții pentru membrii familiilor lor şi pentru membrii comunităţii interesaţi de domeniul adicţiilor.

„Nu puține au fost provocările și nici oportunitățile. Printr-o muncă de echipă, cu mare dăruire și pricepere, am reușit să redăm speranță sufletelor a mii de oameni dărâmați de problemele adicției”, au declarat coordonatorii programului.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Consiliere în Adicții Cluj-Napoca / Facebook

 

Ultimele articole

Agenda ierarhilor în Duminica a 17-a după Rusalii

Agenda ierarhilor în Duminica a 17-a după Rusalii

În Duminica a 17-a după Rusalii (a Cananeencei), 29 ianuarie 2023, ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului vor sluji după următorul program: Înaltpreasfințitul Părinte ANDREI, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului,...

Mitropolitul Andrei împlinește 74 de ani | Aniversare

Mitropolitul Andrei împlinește 74 de ani | Aniversare

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, împlinește astăzi, 24 ianuarie 2023, vârsta de 74 de ani. Scurtă biografie Înaltpreasfințitul Părinte Andrei (Ioan Andreicuț) s-a...