Aniversarea a 30 de ani de la reînființarea Asociației „Societatea Femeilor Ortodoxe” din Arhiepiscopia Clujului

de | oct. 17, 2024

Asociația „Societatea Femeilor Ortodoxe” din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului împlinește anul acesta 30 de ani de la reînființare. Cu acest prilej, joi, 17 octombrie 2024, de la ora 18:00, în sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația a organizat un eveniment aniversar special, cu tema „Dreptatea Dumnezeiască și dreptatea omenească”.

În deschiderea evenimentului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a rostit un cuvânt duhovnicesc și a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. În cuvântul rostit, Episcopul-vicar Benedict și-a manifestat recunoștința și a felicitat membrele asociației pentru toată activitatea social-filantropică derulată pe parcursul celor 30 de ani de la reînființare, rugându-L pe Dumnezeu să le răsplătească dragostea și râvna în slujirea aproapelui.

Invitații speciali, doamna Dana Cristina Gîrbovan, președintele Curții de Apel Cluj, și părintele prof. univ. dr. Ioan Chirilă, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, au susținut o conferință pe tema „Dreptatea Dumnezeiască și dreptatea omenească”, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Alocuțiuni au fost rostite și de alți invitați, printre care consilierul bisericesc Hans-Joachim Janus, reprezentant al Episcopiei Evanghelice Luterane din Württemberg, Germania, un partener al asociației încă de la reînființare. Menționăm, totodată, că anul acesta, în data de 6 iulie 2024, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a marcat 30 de ani de parteneriat cu Episcopia Evanghelică Luterană din Württemberg, o colaborare care continuă și în prezent, constând în sprijinirea numeroaselor proiecte sociale și de ajutorare a comunităților vulnerabile din Eparhia Clujului.

Manifestarea festivă a fost prezentată și moderată de președintele Asociației „Societatea Femeilor Ortodoxe”, doamna Adina Udrescu, care a vorbit despre scopul și rolul acestei asociații, arătând importanța misiunii femeii creștine în societatea contemporană. Totodată, a adresat mulțumiri membrelor, voluntarilor, partenerilor și susținătorilor asociației, precum și tuturor celor prezenți.

La eveniment, alături de membrii și voluntarii asociației, au participat clerici, teologi, oameni de cultură și alți invitați, în frunte cu vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului, preotul Dumitru Boca, și directorul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din municipiu, pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie.

 

Scurt istoric

Asociația „Societatea Femeilor Ortodoxe” din Cluj-Napoca a fost înființată în anul 1921 ca un răspuns la nevoile umane postbelice, concentrându-se pe sprijinirea orfanilor și invalizilor de război, care se confruntau cu dificultăți materiale și emoționale majore în perioada de după Primul Război Mondial. Asociația a fost desființată în perioada regimului comunist, în anul 1948, când a fost interzisă, în general, activitatea tuturor organizațiilor Bisericii Ortodoxe Române. S-a reînființat la inițiativa vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania, în anul 1994, cu dorința de a continua activitatea deosebită pe care femeile ortodoxe au desfășurat-o în perioada interbelică.

Începând din 1994 până în prezent, Asociația desfășoară o intensă activitate filantropică, iar astăzi deține acreditare pentru activitatea de asistență a persoanelor vârstnice la domiciliu. Din 2001, Societatea Femeilor Ortodoxe este recunoscută oficial ca organizație non-profit de către Ministerul Muncii și al Solidarității Sociale, oferind servicii de asistență socială persoanelor adulte din comunitate. Astfel, derulează de 18 ani programul „Sfântul Vasile cel Mare”, dedicat asistării la domiciliu a persoanelor vârstnice și vulnerabile social. În prezent, prin programul „Sfântul Vasile cel Mare”, Asociația se îngrijește de 75 persoane nevoiașe din orașul Cluj-Napoca.

După o întrerupere de doi ani din cauza pandemiei, începând cu 1 septembrie 2021, activitatea Asociației de asistență în comunitate a fost reluată de o echipă nouă, în prezent fiind coordonată de Adina Udrescu, în calitate de președinte, avându-l alături pe preotul Florin-Cătălin Ghiț, duhovnicul Asociației, care este și redactor-șef al Revistei „Renașterea”. Aceștia își propun să dezvolte și să extindă activitatea, implicând un număr cât mai mare de femei creștine în misiunea de ajutorare a vârstnicilor. Pentru mai multe detalii despre misiunea Asociației, precum și despre cum poți să te implici, accesează site-ul Ajută bătrânii Cluj.

Citește și Adunarea generală a Asociației „Societatea Femeilor Ortodoxe” din Arhiepiscopia Clujului | Zeci de vârstnici au primit ajutor spiritual și material în anul 2023 

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA