Aniversarea a 35 de ani de la înființarea Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” din Florești

de | iun. 27, 2024

Joi, 27 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a participat la manifestările organizate cu prilejul împlinirii a 35 de ani de la înființarea Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” din Florești, județul Cluj.

Manifestările au debutat la ora 10:50, odată cu dezvelirea unei plăci comemorative și cu inaugurarea unei Săli de Tradiții, care au fost binecuvântate de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.  De la ora 11:35 a avut loc prezentarea onorului Șefului Statului Major al Apărării cu prilejul acestei aniversări, salutul drapelului de luptă și intonarea Imnului Național al României.

Începând cu ora 12:00, pe platoul unității, s-a desfășurat o ceremonie militară și religioasă dedicată zilei unității.

Ceremonia religioasă a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, având alături în rugăciune mai mulți preoți militari de la alte structuri de apărare.

În discursul rostit cu acest prilej, Preasfinția Sa a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. De asemenea, a vorbit despre cele două principii fundamentale inspirate din Sfânta Scriptură care caracterizează Armata Română: principiul vigilenței și principiul prudenței.


Mesajul integral:

Pentru a argumenta acest moment mă voi folosi de un cuvânt al Domnului prin care ne pune în gardă: „Să cunoașteți aceasta: că de-ar şti stăpânul casei la ce strajă din noapte vine furul, ar priveghea şi n-ar lăsa să i se spargă casa. De aceea şi voi fiţi gata!” (Matei 24, 43-44). Găsim în acest verset indicat explicit principiul vigilenței și implicit principiul prudenței, ca fundamente pentru o viață în siguranță. Evanghelia nu dă spațiu unei atitudini ofensive, agresive și nejustificate, însă cheamă la responsabilitate, atunci când vine vorba de spațiul colectiv și de cei vulnerabili, aflați în grija celor mai puternici, care au misiunea de a-i proteja, ocrotind și slujind viața. Prudența ține de o bună rânduială a vieții personale, în sens imediat, dar și a celei comunitare. Nevoia de a anticipa situații, de a te pregăti pentru ele, de a găsi soluții dintre cele cât mai puțin agresive reprezintă unul din principiile fundamentale de funcționare a armatei române, care se prezintă creștină, de vreme ce „preoți cu crucea-n frunte” sunt cei care o însoțesc. Acest lucru înseamnă pregătire de specialitate consistentă, actuală și cu tehnică la zi, însă, deopotrivă, și, mai ales, inițierea într-o anumită înțelegere a lumii și a vieții dintr-o perspectivă evanghelică. La acest prim principiu de bună funcționare se adaugă și nevoia de vigilență, ca o prezență continuă, ce presupune un antrenament fizic sistematic și o disciplină a minții verificată.

Aceste două principii sunt aplicabile în viața spirituală, de unde sunt și generate către spațiul exterior. Prudența dă dovadă de înțelepciune, unde se întâlnește exercițiul inteligent în bine al omului cu harul lui Dumnezeu, într-o suprapunere necesară, în vederea prevenirii situațiilor delicate sau a traversării acestora într-o cât mai bună perspectivă. Iar vigilența sau trezvia, înseamnă o disciplinare atât a funcțiilor trupului, cât și celor ale minții, într-o perfectă colaborare, pentru a evita pericolele sau a activa resursele într-un mod total și ordonat în cazul conflictelor frontale ce trebuie întâmpinate. 

În acest cadru înțelegem aniversarea a 35 de ani de la înființare a Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” din Florești. Santinelă permanentă la marginea Clujului, pentru noi și pentru întreaga țară. Vă aducem cu această ocazie salutul și binecuvântarea Părintelui Mitropolit Andrei, îl felicităm pe Domnul Colonel Eugen Valentin Petrescu, comandantul unității, precum și pe toți ofițerii și ostenitorii acestui regiment. Vă mulțumim pentru siguranța pe care ne-o oferiți și ne rugăm lui Dumnezeu să reverse pace și binecuvântare peste această unitate, peste țara noastră, peste Europa și peste lumea întreagă.

Finis coronat opus. Ceea ce sunteți dumneavoastră astăzi validează un parcurs de 35 de ani, pentru care vă felicităm. La mulți ani!


Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a conferit Comandatului Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”, domnului colonel Valentin Petrescu, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, „Crucea Transilvană” pentru mireni.

Din partea comandantului, oficialitățile participante au primit plachete cu însemnele heraldice ale unității. Totodată, mai mulți soldați au fost înaintați în grad. De asemenea, mai multe persoane care au contribuit la buna-desfășurare a activităților regimentului au primit recompense onorifice.

La aceste manifestări au participat mai multe autorități militare și civile, dintre care amintim: Șeful Direcției de Planificare Strategică din cadrul Ministerului Apărării Naționale, domnul general-maior Remus Hadrian Bondor, Comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, domnul general-maior Bogdan Cernat, Comandantul Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”, domnul colonel Valentin Petrescu, Subprefectul Județului Cluj, domnul Florentin Burz, primarul comunei Gilău, domnul Gelu Topan, precum și fostele cadre militare și civile ale instituției.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea soldaților unității, în acordurile Muzicii Militare a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

În cadrul Regimentului 50 Rachete Antiaeriene funcționează și un lăcaș de cult care deservește nevoile spirituale ale militarilor. Serviciile religioase și consilierea spirituală este asigurată de preotul militar Emanuel Cășvean.

Scurt istoric

Biserica militară a Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” din Florești, cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – ocrotitorul forțelor militare terestre și „Sfânta Muceniță Varvara” – ocrotitoarea minerilor și artileriștilor militari, a fost construită între anii 1997-2004, fiind sfințită în ziua de 23 aprilie 2004, de vrednicul de pomenire Mitropolit Batrolomeu Anania. În 6 noiembrie 2018, după un amplu proces de renovare, lăcașul de cult a fost resfințit de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.

Autor: Dragoș Stroian / Radio Renașterea

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Mănăstirii „Sf. Ap. Petru și Pavel” de la Rebra-Parva

Hramul Mănăstirii „Sf. Ap. Petru și Pavel” de la Rebra-Parva

La sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, sâmbătă, 29 iunie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea...

Inaugurarea grădinii Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca

Inaugurarea grădinii Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat vineri, 28 iunie 2024, la inaugurarea grădinii Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, un loc destinat găzduirii de...