„Anul omagial al satului românesc”, marcat la Școala Gimnazială Borșa

de | mai 11, 2019

În Anul omagial al satului românesc, la Şcoala Gimnazială Borșa din județul Cluj, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Borșa, Primăria și Consiliul local, se desfășoară o serie de activități, în vederea promovării patrimoniului cultural local.

Astfel joi, 09 mai 2019, într-o atmosferă de sărbătoare, instituția de învățământ a fost gazda unei întâlniri a bibliotecarilor și responsabililor din cadrul Centrelor de documentare și informare din județ. Această întâlnire a deschis ciclul de manifestări intitulate „Iubim satul românesc”. Au luat parte peste 60 de cadre didactice, inspectori de la Inspectoratul Școlar Județean Cluj, alături de întreaga conducere a Casei Corpului Didactic.

După cuvântul de bun venit adresat de directorul scolii, prof. Paul Ciprian Varga, oaspeții  au vizitat Centrul de documentare și informare, unde a fost lansat volumul „Am regăsit copilăria-Memorial nostalgic”, scris de Alexandru Bochiș, fiu al satului, plecat din comunitate de peste 50 de ani și stabilit în Arad. Cartea a fost prezentată de  directorul școlii, care a accentuat rolul pe care l-a jucat satul tradițional în formarea generațiilor, dar și al Bisericii în viața curată a localnicilor. La eveniment a fost prezent  și a vorbit pe această temă preotul  paroh Septimiu Chiciudean, alături de preotul Valentin Bochiș, fiu al satului Borșa.

Apoi a fost vizitat Muzeul Istoric și Etnografic din cadrul Școlii Gimnaziale, realizat de profesorul Paul Ciprian Varga, muzeu ce conține, pe lângă elemente de etnografie și folclor, icoane și obiecte bisericești. „Muzeul urmează să fie inaugurat în viitorul apropiat,  în prezența Arhiepiscopului și Mitropolitului Clujului,  IPS Andrei, când va fi lansată și monografia localității”, a precizat directorul scolii, prof. Paul Ciprian Varga.

Activitatea s-a încheiat la Căminul cultural, unde cei prezenți au avut ocazia să vadă o colecție de aproape o sută de cuverturi tradiționale,  adunate și expuse cu bunăvoința sătencelor și la îndemnul preotului satului Borșa. Totodată, gazdele au pregătit oaspetilor mâncăruri tradiționale, iar întreaga audiență s-a bucurat de un moment muzical instrumental, susținut de acordeonistul  Alexandru Tămaș, fiu al satului.

 

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Marți, 30 ianuarie 2024, în ziua de prăznuire a Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Parohia Dej 3 - Dealul Florilor și-a prăznuit hramul. Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei,...

Final de campanie „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”

Final de campanie „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”

  În urma campaniei filantropice „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”, inițiată de Serviciul de Asistență Comunitară, din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Gherla, a fost adusă bucurie și speranță copiilor care provin din familii defavorizate, cu risc de...

Ziua Natională a Romaniei la Dej

Ziua Natională a Romaniei la Dej

Ziua Natională a Romaniei a fost marcată la Dej prin momente solemne, depuneri de coroane, retragerea cu torțe a militarilor, defilarea și prezentarea tehnicii de luptă în Piața Bobâlna. Manifestările au debutat cu prezentarea onorului, intonarea Imnului Național și...