„Anul omagial al satului românesc”, marcat la Școala Gimnazială Borșa

de | mai 11, 2019 | Activități parohiale

În Anul omagial al satului românesc, la Şcoala Gimnazială Borșa din județul Cluj, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Borșa, Primăria și Consiliul local, se desfășoară o serie de activități, în vederea promovării patrimoniului cultural local.

Astfel joi, 09 mai 2019, într-o atmosferă de sărbătoare, instituția de învățământ a fost gazda unei întâlniri a bibliotecarilor și responsabililor din cadrul Centrelor de documentare și informare din județ. Această întâlnire a deschis ciclul de manifestări intitulate „Iubim satul românesc”. Au luat parte peste 60 de cadre didactice, inspectori de la Inspectoratul Școlar Județean Cluj, alături de întreaga conducere a Casei Corpului Didactic.

După cuvântul de bun venit adresat de directorul scolii, prof. Paul Ciprian Varga, oaspeții  au vizitat Centrul de documentare și informare, unde a fost lansat volumul „Am regăsit copilăria-Memorial nostalgic”, scris de Alexandru Bochiș, fiu al satului, plecat din comunitate de peste 50 de ani și stabilit în Arad. Cartea a fost prezentată de  directorul școlii, care a accentuat rolul pe care l-a jucat satul tradițional în formarea generațiilor, dar și al Bisericii în viața curată a localnicilor. La eveniment a fost prezent  și a vorbit pe această temă preotul  paroh Septimiu Chiciudean, alături de preotul Valentin Bochiș, fiu al satului Borșa.

Apoi a fost vizitat Muzeul Istoric și Etnografic din cadrul Școlii Gimnaziale, realizat de profesorul Paul Ciprian Varga, muzeu ce conține, pe lângă elemente de etnografie și folclor, icoane și obiecte bisericești. „Muzeul urmează să fie inaugurat în viitorul apropiat,  în prezența Arhiepiscopului și Mitropolitului Clujului,  IPS Andrei, când va fi lansată și monografia localității”, a precizat directorul scolii, prof. Paul Ciprian Varga.

Activitatea s-a încheiat la Căminul cultural, unde cei prezenți au avut ocazia să vadă o colecție de aproape o sută de cuverturi tradiționale,  adunate și expuse cu bunăvoința sătencelor și la îndemnul preotului satului Borșa. Totodată, gazdele au pregătit oaspetilor mâncăruri tradiționale, iar întreaga audiență s-a bucurat de un moment muzical instrumental, susținut de acordeonistul  Alexandru Tămaș, fiu al satului.

 

 

 

Ultimele articole

Anunt Open data si platforma Tranzy.ai

Anunt Open data si platforma Tranzy.ai

Date deschise în transportul public din Cluj-Napoca prin lansarea unui portal de Open Data, într-o colaborare cu tranzy.ai - platforma pentru digitalizarea mobilitӑţii urbane Compania de Transport Public Cluj-Napoca, alӑturi de Primӑria şi Consiliu Local Cluj-Napoca,...

Ieșire in comunitate Penitenciarul Gherla

Ieșire in comunitate Penitenciarul Gherla

În ziua Înainte prăznuirii Bunei Vestiri, un grup de persoane private de libertate, rezidente ale Centrului Terapeutic Lotus din Penitenciarul de maxima siguranța Gherla însoțite de preotul capelan alături de cadre din Serviciul Educație , Sectorul Reintegrare Socială...

Sărbătoare duhovncicească la Nepos

Sărbătoare duhovncicească la Nepos

Duminica a treia din Postul Mare a însemnat pentru credincioșii ortodocși ai Parohiei Ortodoxe Nepos un moment de mare sărbătoare duhovnicească: din încredințarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei un grup de elevi seminariști din Cluj-Napoca...