Apărătorii Ortodoxiei în timpul comunismului, omagiați la Dej

de | mart. 15, 2017 | Actualitatea religioasă

Evenimentul a avut pe 14.03.2017, la sediul Protopopiatului Ortodox Român Dej în cadrul ședinței lunare din protopopiat.

La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, anul 2017 a fost ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ,,Anul omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română“.

În acest context Părintele Ioan Buftea, Protopopul Dejului, l-a invitat pe Preacuviosul Părinte Grigorie Benea, de la Mănăstirea Nicula, pentru a suține un referat cu tema ,,Apărătorii Ortodoxiei în Temnițele Comuniste“. În cadrul prezentării au fost evidențiate câteva personalități de preoți și ierarhi care au suferit în închisorile comuniste de la Gherla, Aiud, Jilava, și Văcărești și a fost remarcat curajul cu care reușeau cei închiși să îl mărturisească pe Dumnezeu. Pe marginea referatului  au luat cuvântul mai mulți preoți, care au accentuat modelele de mărturisire a credinței ortodoxe din temnițele comuniste. Părintele Grigorie Benea a subliniat faptul că ,,memoria îți dă identitate, îți spune cine ești și unde te îndrepți, de aceea trebuie cultivată„.

Preacuviosul Părinte Grigorie Benea este doctor în teologie, studiind în mod deosebit mărturisitorii din timpul comunismului.

 

La final Părintele Protopop Ioan Buftea a mulțumit Preacuviosului Părinte Grigorie Benea pentru frumoasa prezentare, apoi a adus în discuţie probleme curente şi comunicări ce ţin de activitatea pastoral-misionară, culturală, social-filantropică şi administrativă a parohiilor din Protopopiatul Dej.

Ultimele articole

Episcopul Gurie al Devei și Hunedoarei s-a mutat la Domnul

Episcopul Gurie al Devei și Hunedoarei s-a mutat la Domnul

Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a trecut la Domnul joi, 21 octombrie 2021, în urma îmbolnăvirii de Covid-19. Episcopul Devei și Hunedoarei fusese internat la Spitalul Județean de Urgență din Deva din data de 8 octombrie, iar starea lui s-a...

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Năsăud

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Năsăud

Clericii din Protopopiatul Ortodox Năsăud s-au reunit marți, 19 octombrie 2021, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Întâlnirea s-a desfășurat în biserica Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” din Salva și a fost precedată de o slujbă de Te Deum. Lucrările conferinței...