Apostol Fapte 6, 1-7 – Alegerea celor șapte diaconi

de | mai 18, 2024

Pericopa aceasta apostolică ne vorbește despre creșterea numărului credincioșilor din Biserica Ierusalimului, fapt ce duce la apariția unor nefericite conflicte între membrii ei. Văduvele creștine care proveneau dintre mediile păgâne, erau trecute cu vederea la agapele frățești, fiindcă în Biserica primară creștinii luau masa împreună. Iar pentru a nu se mai produce aceste incidente, apostolii propun comunității să aleagă șapte bărbați credincioși din mijlocul lor, care să aibă această însărcinare directă, de a servi la mese pe toți credincioșii, astfel încât, nimeni să nu mai fie ostracizat. Aceștia au fost numiți „diaconi”, de la grecescul diakonous care înseamnă “slujitor”. Acești șapte bărbați elini erau plini de Sfântul Duh și de credință (Fapte 6, 3-7), slujind neîncetat nevoilor Bisericii, cultului creștin ortodox, dar și misiunii de evanghelizare a apostolilor.

În Biserica primară existau însuşirile de rigoare adiacente fiecărei trepte ierarhice (episcop-preot-diacon), însă nu şi numirile lor în forma în care le cunoaştem noi astăzi.  Termenii întâlniți în Noul Testament pentru desemnarea ierarhiei sunt impreciși, cuvinte ca “presbiter” sau “episcop” pot da naștere unor confuzii pripite. Ei nu au fost întrebuințați distinct unul de altul, numirile lor puteau fi ușor confundate, deoarece atât presbiterul cât și episcopul, aveau sarcina de a veghea duhovnicește asupra comunității creștine, dar aceasta nu înseamnă că nu au fost diferențiați din punctul de vedere al slujirii Cultului creștin, sau din perspectiva administrării Bisericii. Încă de la început, episcopul a fost primul care răspundea în mod direct de Biserica din care făcea parte, după cum este cazul apostolului Iacov, care era episcopul Bisericii din Ierusalim (Fapte 15, 13-21; 21, 18).

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Apostol Fapte 6, 1-7 - Alegerea celor șapte diaconi
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/cvarga/" target="_self">Pr. Cătălin Varga</a>

Pr. Cătălin Varga

Cătălin Varga, Preot Paroh în municipiul Turda, Parohia Ortodoxă Oprișani I, județul Cluj: (Doctor în Teologie, disciplina Studiul Vechiului Testament, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca); (Doctorand în Litere, disciplina Filologie românească, Universitatea A.I. Cuza din Iași). Cărți științifice publicate: 1. Few New Testament Studies: An Orthodox Apology, Saarbrücken, 2016, 176 p. ; 2. Răscumpărare și Îndreptare. Scurte explicații exegetice la Apostolul Duminicilor de peste an, Sibiu, 2018, 403 p. ; 3. Omilii în timp de Război: Biserica Ortodoxă Română în timpul Primei Conflagrații Mondiale, Cluj-Napoca, 2018, 368 p.; 4. Structuri retorice și omiletice reflectate în unele scrieri ale Noului Testament; Cluj-Napoca, 2019, 424 p. ; 5. Drepturile omului în Vechiul Testament, Cluj-Napoca, 2021, 478 p. ; 6. Exegetical and Theological Biblical Studies, Chișinău, 2021, 214 p. ; 7. Studii de Traductologie și Teologie Biblică, Cluj-Napoca, 2021, 394 p. Volume de versuri publicate: 1. Epitalam. 2. Renașteri baptismale. 3. Psalmii celor 7 trepte. Autor a peste 75 de studii științifice. Membru al următoarelor Asociații și Centre Universitare: 1. Orthodox Center for the Advancement of Biblical Studies (SUA); 2. Asociaţia Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român – ASTRA (Gherla); 3. Uniunea Bibliștilor din România (Sibiu); 4. Asociația de Filologie și Hermeneutică Biblică din România (Iași).

Emisiuni recente

Felurile rugăciunilor

Felurile rugăciunilor

Vom vorbi și în cadrul acestei emisiuni despre rugăciune. Ea ne leagă de Dumnezeu și lucrează la mântuirea noastră. Rugăciunea noastră are atât un caracter particular cât și unul public; ambele sunt necesare și complementare. De felul cum lucrează în noi rugăciunea...

Lucrarea terapeutică plină de iubire a părintelui duhovnicesc (2)

Lucrarea terapeutică plină de iubire a părintelui duhovnicesc (2)

  „Că de-aţi avea zeci de mii de învăţători în Hristos, totuşi nu aveţi mulţi părinți; că pe voi eu v’am născut întru Hristos Iisus prin Evanghelie” (1 Corinteni 4, 15)   Am detaliat, în emisiunile precedente, în cadrul discuțiilor noastre legate de Lucrarea...